Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberala kvinnor: Ge Europas kvinnor rätt till fri abort

Varje år dör 68 000 kvinnor i sviterna av osäkra aborter. Inte ens i världens mest moderna världsdel Europa är det självklart att en kvinna kan få en säker abort på sjukhus.

Annons

I länder som Malta, Irland och i Polen förvägras kvinnor den grundläggande rätten att bestämma över sin egen kropp och sitt barnafödande. När en stat genom lagstiftning hindrar en kvinna från att bestämma över sin kropp, integritet och hälsa är det en kränkning av hennes mänskliga rättigheter. Kvinnor som saknar tillgång till fria, lagliga och säkra aborter utsätts för just den kränkningen och de får inte längre ignoreras av EU. Därför driver vi i Liberala kvinnor (Folkpartiets kvinnoförbund) kampanjen www.makenoiseforfreechoice.eu.

Kampanjen är partipolitiskt obunden och målet är att samla namnunderskrifter till ett medborgarinitiativ inom EU för att kvinnors rätt till fria, lagliga och säkra aborter ska ses som en mänsklig rättighet. Vi kräver ingen gemensam europeisk abortlag, men frågan måste lyftas för att aktivisterna i de EU-länder där abort är förbjudet ska få tillräckligt stöd.

Kvinnors rättigheter har aldrig kommit till genom att vi sitter snällt tysta och väntar på förändring. De har kommit till genom kamp på barrikaderna. Make noise for free choice!

Birgitta Ohlsson

Förbundsordförande Liberala kvinnor, riksdagsledamot för Stockholms kommun

Anita Lilja-Stenholm

ordförande för Liberala kvinnor i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons