Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberala kvinnor: Stöd kvinnors företagande!

I dag den 8 mars firar vi den internationella kvinnodagen. Det kan tyckas svårt att finna glädje denna dag då kvinnor världen över förbjuds att bestämma över sina egna kroppar, säljs som sexslavar och förvägras utbildning och makt över sin egen framtid.

Annons

Men det finns ljusningar i denna dystra verklighet. En av dessa är att kvinnor varje dag lyfts ur fattigdom och misär genom mindre lån till småskalig verksamhet, så kallade mikrokrediter.

Rörelsen för mikrokrediter startade med Grameen Bank och dess grundare Mohammad Yunus, som 2006 tilldelades Nobel fredspris, och har sedan spridits världen över. Miljontals människor har genom dessa mikrolån fått möjligheten att starta egna verksamheter och tagit sig upp ur fattigdom.

Allt tyder på att kvinnor är de som allra bäst förvaltar sin verksamhet och lyckas trygga en ljusare framtid för sig och sina familjer.

Att satsa på kvinnors småföretagande har visat sig vara ett mycket effektivt sätt att bekämpa fattigdom världen över. Kvinnors ägande och ekonomiska självständighet är inte bara viktigt för kvinnornas makt och ställning utan leder i förlängningen till att fler barn får gå i skolan och att hela samhällsekonomin stärks.

Mikrokreditlån gagnar inte bara kvinnor i de fattigaste delarna av världen. Även här hemma i Sverige gör mikrokrediter skillnad för dem med de allra största behoven. Flera kommuner och län i Sverige satsar i dag på fonder för mikrokrediter för att hjälpa personer tillbaka till arbetsmarknaden.

En oerhört viktig grupp att stödja med dessa projekt är invandrarkvinnor. Många av dessa kvinnor har svårt att få banklån och känner ofta en stor frustration över att de inte ges möjligheten att starta eget. Med denna typ av finansiering och genom att bilda grupper för att stötta varandra utvecklar dessa kvinnor sina affärsidéer, stärker sin ekonomi och ökar sitt självbestämmande och inflytande. Sverige bör satsa mer på mikrokreditlån till kvinnor, inte bara inom biståndet, utan även inom våra egna gränser.

Att stärka kvinnors småföretagande är att ta ansvar för dem som står längst ifrån arbetsmarknaden, det är att ge fler möjligheten att förverkliga sina idéer och drömmar.

Kommer denna möjlighet att realiseras för kvinnorna i Västmanlands kommuner?

vice ordförande Liberala kvinnor

riksdagsledamot för Västerbottens län

Anita Lilja-Stenholm

ordförande Liberala kvinnor i Västmanland,

förste vice ordförande i Landstinget Västmanland,

ordförande Folkpartiet liberalerna, Fagersta

Maria Lundqvist-Brömster

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons