Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberala studenter: Höj studiemedlet med en tusenlapp!

Studenters ekonomi är någonting som det ofta klagas över. Pengarna räcker inte till det som krävs för att man ska ha en dräglig levnadsstandard.

Annons

För att kunna klara studierna behöver man lugn och ro, inte en evig press på grund av att pengarna inte räcker till i slutet av månaden.

Att utbilda sig är ett privilegium för oss i den här delen av världen. Vi hör till de lyckligt lottade och alla bör ha möjlighet till att utbilda sig, oberoende av sina förutsättningar. Utbildning ger människor möjligheter till klassresor och ger förutsättningar för större frihet.

SFS studentbarometer 2006 pekar på att hälften av studenterna har avstått från tand- och sjukvård, kurslitteratur eller försäkringar på grund av brist på pengar. Det är en alarmerande signal om studenters situation. Dessa tre saker bör betraktas som delar av en dräglig levnadsstandard för att kunna läsa på högskolan.

Visst går det att leva på en begränsad budget. Jag har själv levt på 5000 kronor i månaden. Men alla människor är olika och har olika förutsättningar. En del studenter väljer en studieort där hyrorna är högre, andra använder kollektivtrafiken för att det är för långt att cykla och så vidare.

Även de som känner att pengarna inte räcker för att ha en dräglig levnadsstandard bör ha möjligheter att utbilda sig. Därför bör studiemedlet höjas med cirka en tusenlapp.

Ett förslag vore att införa ett tak på studielånet och därefter kan studenten själv välja hur mycket som han eller hon ska låna.

Lånet anpassas till individens behov och studenten kommer att känna att hon eller han inte behöva låna för mycket eller för lite pengar för att klara sina studier.

Att dra alla över en kam, och säga att de flesta ska klara sig på dagens studiemedel, är en grov uppskattning och ger fel bild av studenter.

Studenter ska inte behöva avstå från tand- och sjukvård, kurslitteratur eller försäkringar för att pengarna inte räcker till.

Andrei Muntmark

andre vice ordförande

Liberala studenter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons