Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberala ungdomsförbundet: Sluta jaga oss unga musikfans!

I morgon väntas regeringen lägga fram ett förslag till ny fildelningslag, den så kallade IPRED-lagen, där musik- och filmbolag ska kunna få ut namn och adress till dem som laddat ned illegalt.

Annons

Lagen bör skrotas och skivbolagen borde sluta jaga unga fildelare och musikfans.

IPRED, som bland annat handlar om att till exempel skivbolag ska kunna, efter domstolsbeslut, få ut namn och adress på fildelare som laddat ned deras musik från en viss IP-adress.

Ett kravbrev kommer sedan skickas ut till fildelaren och om fildelningen fortsätter kan fildelaren stämmas i domstol.

Det är orimligt att jakten på fildelare ska trappas upp. Drygt en miljon svenskar fildelar och musik- och filmbranschen kan inte klamra sig fast i gamla tankesätt. Fildelning är inget som kommer att försvinna och vad sänder det för signaler när musikbranschen drar sina egna kunder inför domstol? Tror man sedan att de i framtiden kommer att betala för deras musik?

Det går inte att bromsa utvecklingen och musikbranschen vill inte förändras utan lobbar för en lag som skyddar gamla invanda sätt att sälja musik på. Man borde i stället satsa på att hitta andra vägar att tjäna pengar på musiken. Att musik spelar en viktig roll i många unga människors liv är helt klart, kanske ännu mer i dag än tidigare, men det är extremt dumt att stämma sina egna fans.

Med den nya IPRED-lagen kan det i framtiden komma kravbrev från musikbolag som kräver ersättning för otillåten spridning av musikfiler till den som betalar för bredbandsabonnemanget. Men det kan lika gärna vara någon annan i familjen, en kompis som laddat ned eller en granne som använt det trådlösa hemnätverket.

Förmodligen kommer många att tycka att det är lika bra att betala, hellre än att hamna inför domstol. Det är absolut inte rättssäkert. Ingen ska behöva känna sig tvungen att betala.

Vi tycker att den del av IPRED-lagen som handlar om illegal fildelning ska skrotas. Vi är övertygade om att många unga kommer att fortsätta att fildela.

Det känns onödigt att stifta lagar som få kommer att följa. Ännu värre att polisen lägger ned utredningstimmar, när man kan lägga statens pengar på betydligt viktigare saker än att skydda en bransch som har svårt att förstå att förutsättningarna har förändrats. Fildelningen är här för att stanna.

Hannes Persson

ordförande,Liberala ungdomsförbundet Västmanland

Sara Brånn

ordförande,Liberala ungdomsförbundet Södermanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons