Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberaler: Låt oss tillsammans bekämpa diktaturregimen i Iran

I går, den 11 februari, var det 31 år sedan den islamiska regimen tog över styret av Iran med våld. Sedan dess har verkligheten i Iran präglats av allt annat än stabilitet och utveckling.

Annons
Förtryckare. Irans president Ahmadinejad bland blommor när maktövertagandet firas, men hans regim förfäljer oppositionella.foto: scanpix

Avrättningar, hängningar av ungdomar på olika torg inne i städerna, steningar till döds av kvinnor och flickor, fängslade och torterade studenter och journalister har tillhört vardagen. Likaså stängningar av tidningar och annan media som har vågat rapportera annat än regimvänliga nyheter.

Regimens terrorverksamhet har inte begränsats inom landets gränser. Oppositionella och personer i den iranska diasporan, har dödats och torterats av regimen. I dag sitter många journalister, studenter, författare och politiskt aktiva som hyser regimkritiska åsikter och kommer från olika samhällsklasser fängslade. Många har också blivit kallade till den speciella ”islamiska revolutionens domstol i Iran”.

Den 12 juli förra året höll man presidentval i Iran och på grund av öppna stölder av mer än fem miljoner röster utropade sig Ahmadinejad till segrare. Många av de 70 procent iranier som är under 30 år började protestera mot valfusket och kräva sina röster tillbaka. Samtidigt beslutade regimen att kasta ut de utländska journalister som befann sig i landet vid tillfället.

Alla har vi kunnat se hemska bilder av 27-åriga Neda som sköts ihjäl av polisen i Iran. Andra studenter och ungdomar som sköts ihjäl på öppen gata i huvudstaden Teheran var Ashkan Sohrabi 20 år, Kianoosh Asa Parisa 25 år, Mahamad Nikzadi 22 år, Davood Sadri 27 år, Mehdi Karami 25 år.

En del av dem som har lyckats fly landet vittnar om att tusentals arresterade har torterats. Enligt Mosavi, en av oppositions-ledarna som vann det egentliga president-valet, har de flesta tjejer och killar som arresterats våldtagits i det ökända Evinfängelset men också i Kahrizak, bland annat Ramin Ghahramani 30 år, Taraneh Mosavi 28 år, Sohrab Arabi 19 år.

I själva verket är Iran en diktatur, som styrs av ett så kallat väktarråd som består av äldre män som är mullor och väljer att tolka religionen islam på ett extremt fundamentalistiskt sätt, som i praktiken inbegriper att slå hårt med extra mycket våld mot alla de som tycker annorlunda. Särskilt drabbade är utbildade, studenter, kvinnor och ungdomar. Underrättelseverksamheten är enorm både i och utanför landet. Till och med i Sverige har vi bevittnat rapporter från polisen om att den iranska regimen har försökt infiltrera tolkar inom Migrationsverket.

Irans islamistiska regim sponsrar terroristerna i Hamas och satsar mycket på att bygga kärnvapen, samtidigt som man sänker pensionerna med mer än 30 procent.

Vad gör vi i Sverige och det demokratiska västvärlden då? Jo, den förra regeringens minister Thomas Östros (S) skrev under ett avtal som var värt 9 miljarder kronor för att trygga de svenska investeringarna i Iran.

Med tanke på att alla försök att förhindra diktaturregimen i Iran att skaffa kärnvapen och att sluta terrorisera sin egen befolkning har misslyckats inom FN genom Ryssland och även Kinas motvillighet att kritisera Iran, anser vi att andra organisationer bör agera bland annat genom att:

Ÿ EU-länderna bör visa en starkare och synligare lojalitet med demokratirörelsen och folket i Iran, bland annat genom att stödja media i utlandet som sänder på persiska.

Ÿ EU bör sluta spela en dubbel roll i Iran och frysa mullornas tillgångar i utlandet på en gång.

Ÿ Vi välkomnar starkt de åtgärder som Sverige redan har tagit för att stödja demokratikämpar i Iran, men vi måste försöka få med resten av EU också.

Ÿ Demokratibistånd ämnat för Iran bör kunna ges även till Diasporagrupperingar som är engagerade i frihetsfrågan för Iran.

Ÿ Erbjuda IT-möjligheter till bloggar, twitter med mera som visade sig vara de enda medier som användes för att sprida informationen om det som hände där under protesterna.

Allt vi vill är att Iran utvecklas till ett demokratiskt samhälle, där alla folkgrupper, politiska grupperingar, religioner och åsikter respekteras. Vi önskar att kvinnor och män, hand i hand, får möjlighet att bygga upp sitt fria land och sin framtid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons