Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberaler: Vitryssar behöver vårt stöd på vägen mot frihet

Unga vitryssar har inte möjlighet att kunna kritisera, påverka samhället och politiken eller få tillgång till fria medier.

Annons

Livet skiljer sig mycket mot det fria Europa på andra sidan gränsen västerut.

Den 25 mars samlades tusentals vitryssar på ett flertal platser i Minsk för att uppmärksamma 90-årsdagen av bildandet av den självständiga Folkrepubliken Vitryssland. Även om staten bara fanns i några månader innan landet kom under Sovjetisk kontroll har årsdagen blivit en symbol för ett fritt Vitryssland.

Människor demonstrerade på gatorna för demokrati i Europas sista diktatur.

President Alexandr Lukasjenko firade inte 90-årsdagen. I stället sattes kravallpolis in mot de fredliga demonstranterna och gator och torg spärrades av. Poliserna gick hårt åt de demonstrerande och ett hundratal blev arresterade, medan ett okänt antal fick tas om hand på sjukhus för brutna revben och andra skador.

Att vifta med den vit-röda folkrepublikens flagga från 1918 och demonstrera för att markera sitt missnöje mot regimen tillåts inte i Vitryssland.

Att vara ung och politiskt intresserad, och att önska sig ett annat samhälle, är inte lätt i ett land som Vitryssland. Det är en ständig kamp där man riskerar att bli förföljd av KGB eller att bli av med sitt jobb eller studieplats vid universitetet.

För många räcker det ofta med blotta hotet om att bli av med jobbet för att sluta att öppet tala om mänskliga rättigheter. I dag tros omkring 2000 namn finnas med på den svarta lista som gör att man inte får lämna landet.

Samtidigt går det att läsa väldigt lite i svenska medier om hur vitryssarna har det. Vitryssland är ett slutet land och det är svårt att få tag på information om vad som sker i omvärlden, förutom genom de statskontrollerade tv-kanalerna, och det är också svårt att få ut information ur landet.

Den 27 mars genomförde KGB husrannsakningar mot 16 journalister samtidigt runt om i landet. Radio Racja, Europeisk Radio och tv-kanalen Belsat blev utsatta. Datorer, hårddiskar och annan utrustning konfiskerades samtidigt som journalisterna blev intagna för förhör. Gång på gång blir de fria medierna trakasserade och stängda. Regimen vill ha total kontroll över informationen.

Det är glädjande att den svenska regeringen nu satsar på insatser i Vitryssland. Det svenska biståndet till landet har höjts rejält och under året kommer en ambassad öppnas i Minsk.

Men samtidigt sker inget samarbete på hög nivå med EU. När Vitryssland inte respekterar grundläggande mänskliga rättigheter har dialogen strandat. Det är olyckligt att den vitryska regimen väljer att isolera sig från Europa.

Vi vill påminna om förtrycket och bristen på mänskliga rättigheter i Vitryssland för det vitryska folket behöver känna omvärldens stöd. Många unga är uppväxta i diktaturen och vet inget annat än att man inte talar öppet om vissa saker.

Därför skulle vi vilja se att Sverige sänker priset för visum för att arbeta och studera i Sverige. Det skulle ge fler unga möjligheten att uppleva demokrati och avsaknad av förtryck.

Vi två unga liberaler har mycket gemensamt i tron på demokratin, respekten för mänskliga rättigheter och synen på hur samhället borde se ut. Vi är nästan lika gamla, delar samma värderingar och har liknande framtidsdrömmar, men det finns en stor skillnad: en av oss bor på fel sida om gränsen till det fria Europa.

Trots att det från Västerås är närmare till Minsk än till Gällivare är skillnaden att leva i Sverige avgrundsstor. Att fritt kunna uttrycka sig, kritisera och ha en chans att påverka samhället och politiken tar svenskar för självklart. Vitryssar gör det inte.

Omvärlden måste få den vitryska regimen att gå i en demokratisk riktning och börja respektera mänskliga rättigheter. Sverige borde vara det land som leder den utvecklingen.

Roman Lameika

vitryska Civil Forum

Hannes Persson

ordförande Liberala studenter

Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons