Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalerna: Kan Västeråsmajoritetens tillskott kallas skolsatsning?

Skolan i Västerås behöver mer pengar

Annons
Liberalerna menar att skolsatsningen i Västerås är otillräcklig.Foto: Jessica Gow/TT

Vi kunde i VLT den 20 november läsa om att majoriteten satsar extra pengar till grundskolan, äntligen tänkte vi från Liberalerna! Men när vi väl satte oss in i den stora skolsatsningen blev vi återigen besvikna. Självklart välkomnar vi en satsning på skolan - om än en otillräcklig sådan - men frågan är om detta verkligen kan kallas för satsning.

Majoriteten (S-MP-C-KD) fick i tilläggsbudgeten igenom ett extra tillskott till grundskolan på 7,4 miljoner kronor. Av dessa riktas 2,7 till att utöka tiden på Fritids för barn till föräldralediga och arbetslösa föräldrar. Så den stora skolsatsningen slutade på 4,7 miljoner, eller 4,1 promille av omsättningen för grundskolan.

I flertalet artiklar den senaste tiden har lärare beskrivit hur deras arbetssituation ser ut. De vittnar om neddragningar, försämringar och de snabbt fallande kunskapsresultaten i Västerås. Pengar har betydelse för skolan och Västerås är en av de kommuner som lägger lägst skolpeng per elev av alla 290 kommuner i Sverige.  

Från 2010 till 2016 har Västerås år efter år sjunkit i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ranking av kommunernas skolresultat. Placeringssiffrorna under perioden lyder: 108-117-160-154-165-175-215. Utvecklingen går alltså åt helt fel håll och det är dags att majoriteten inser att skolan i Västerås behöver mer resurser.

Liberalerna ville inför 2018 utöka budgeten för grundskolan med 40 miljoner kronor, utöver den "satsning" majoriteten anser är tillräcklig. I kompletteringsbudgeten föreslog vi ytterligare 21 miljoner.

Detta tillskott vill vi satsa på höjd skolpeng för högstadiet, tvålärarsystem i de skolor som har störst utmaningar och höjda löner för lärare och rektorer. En sådan satsning behövs för att kunna behålla fantastiska lärare och rektorer som varje dag utför underverk i Västerås skolor. Synd att inte majoriteten inser det.

Jenny Boström (L)

andre vice ordförande grundskolenämnden

Anna Lundberg (L)

ersättare grundskolenämnden

Läs mer:

Politikerna tänker om: Skolan får lite mer pengar

Ledare: Skolkraftsamling i elfte timmen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons