Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalerna: TBE-vaccinet är för dyrt

Annons

Farliga och otäcka fästingarFoto: TT

Nu är det hög tid att vaccinera sig mot TBE. Uppmaningen kommer från både Folkhälsomyndigheten och ett antal smittskyddsläkare runt om i landet. Och för oss i Västmanland är det i högsta grad en motiverad uppmaning.

Det är Mälardalen, där Västmanland ingår som är värst drabbat. Av de 391 upptäckta fallen 2017 av TBE var Mälardalen mest utsatt.

TBE överförs genom fästingbett och leder inte sällan till mycket alvarliga skador och ett livslångt lidande. Men det går att få ett skydd genom att vaccinera sig. Detta är dock ett stort ingrepp i en familjs ekonomi. Av ekonomiska skäl är det därför många som borde vaccinera sig som avstår.

TBE är en allvarlig sjukdom och borde egentligen därför ingå i det allmänna vaccinationsskyddet. Men istället är det nu upp till regionen/landstinget att avgöra om invånarna ska få kostnadsfri eller subventionerad vaccinering mot TBE. Grannlänet Södermanland har tagit beslut om kostnadsfri TBE-vaccinering för barn upp till och med 18 år och för vuxna subventionerad vaccinering.

TBE är en allvarlig sjukdom och borde egentligen därför ingå i det allmänna vaccinationsskyddet.

Region Västmanland med rödgrönt styre har chansen att inom kort följa i Södermanlands fotspår. En motion från Liberalerna kommer snart upp till beslut i regionfullmäktige. Då har ni, rödgröna, möjligheten att följa det goda exemplet från Södermanland. Eller kommer ni att svika västmanlänningarna?

Bengt-Åke Nilsson (L)

ledamot av regionfullmäktige

Birgitta Åkerberg (L)

initiativtagare till motionen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons