Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalerna: Värna LSS, lagen om särskilt stöd och service

LSS ger mycket tillbaka

Annons

Bengt Westerberg drev igenom LSS

Personlig assistans var och är en av de viktigaste insatserna i Lagen om särskilt stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) som drevs igenom 1994 av dåvarande socialminister Bengt Westerberg. Tyvärr har vi under senare tid kunnat konstatera att allt fler fått se den friheten beskäras.

Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att bidra till att bryta utvecklingen av antalet assistenttimmar. Det är svårt att tolka det på något annat sätt än som en direkt order om skära ner i insatsen assistans.

Den ordern har också lett till att en person om dagen har fått sin assistans indragen. Regeringen har makten att förtydliga lagar och regler om de tolkas alltför snålt. Men i själva verket har den socialdemokratiskt ledda regeringen nu gjort precis tvärtom och istället drivit på för ytterligare kostnadsminskningar.

När stat och kommun vill sänka sina kostnader blir konsekvensen att ansvaret vältras över på anhöriga. Tiden som nära anhöriga måste rycka in som obetalda personliga assistenter har nästan fördubblats under senaste året.

Det behövs en översyn för att modernisera LSS och insatsen personlig assistans med fokus på att ge goda levnadsvillkor, självständighet och delaktighet. Vi Liberaler kräver dock att regeringens direktiv till Försäkringskassan ändras, så att oron skingras bland dem som är rädda för att bli av med sin assistans.

Liberalerna har som enda parti i riksdagen avsatt 1 miljard kr i budgeten för att återupprätta och stärka lagstiftningen. Vi gör det med anledning av att LSS är den största frihetsreformen i svensk historia för personer med omfattande funktionsnedsättningar.

LSS är en stor post i statens budget, men ger också mycket tillbaka. Det viktigaste är naturligtvis sådant som inte går att mäta i pengar - ett värdigt liv för personer med de mest omfattande funktionsnedsättningarna. Personer med assistans kan arbeta och betala skatt samtidigt som deras anhöriga fullt ut kan delta på arbetsmarknaden. Det finns många värden med lagstiftningen som tyvärr inte beaktas när beloppen diskuteras.

Idag, onsdag den 17 maj, besöker Bengt Westerberg föreningar, organisationer och företag i Västerås som har koppling till LSS. Det är verksamheter som ger människor med omfattande funktionsnedsättningar möjligheten att leva, inte bara överleva - därför vill vi satsa på LSS!

Läs också: Massprotester mot mindre assstans

Ledsagarservice måste garanteras

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons