Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalerna värnar LSS

Annons

Assistansen är en frihetsreform för många

Liberalerna kritiserar regeringen om LSS. Foto: Johan Henriksson/TT

Stor oro, förtvivlan och frustration sprider sig hos anhöriga och personer med behov av personlig assistans. Detta med anledning av begränsningar av insatsen personlig assistans i Lagen om särskild service (LSS).

Nya domar har blivit vägledande och bidragit till att nästan 9 av 10 får avslag på nyansökan av assistansersättning. Av siffrorna framgår det att andelen som får avslag har stigit sedan assistansen infördes. 1994 avslogs bara 20 procent av alla nyansökningar, 2008 avslogs 49 procent, 2015 avslogs 67 procent, 2016 avslogs 80 procent och i januari 2017 rekordhöga 88 procent.

LSS har inom kort tid begränsats så kraftfullt att människor med funktionsnedsättning inte får den hjälp de så väl behöver, där grundläggande behov inte längre är en självklarhet. Självklarheten att få gå på toaletten, att få äta, att få klä på/av sig och att kunna ha en kommunikation med omvärlden begränsas kraftfullt.

Även Försäkringskassan har reagerat på nuvarande regering och deras agerande gällande detta och kräver snabba förändringar. Liberalerna i Västerås ansluter sig till upproret och kräver att besparingen inom personlig assistans måste upphöra genast. Regeringens krav på Försäkringskassan att minska kostnadsutvecklingen för assistansersättningen är inhuman anser vi.

Bengt Westerberg, före detta partiledare för Folkpartiet Liberalerna och författare till LSS förarbeten säger "Assistansen har inneburit något av en frihetsreform för många. En mycket stor majoritet av dem som är assistansberättigade är mycket nöjda med sin insats och bedyrar att den är av avgörande betydelse för deras livskvalitet".

Liberalerna ser alla människors lika värde, oavsett funktionsnedsättning, och försvarar varje persons självklarhet att vara med i samhället på lika villkor. Funktionsnedsättning skall inte vara ett hinder och därför satsar och förstärker Liberalerna sin budget kring personlig assistans.

LSS-reformen som vi införde på 90-talet, är den största frihetsreform som genomförts i vårt land i modern tid. För Liberalerna är det viktigt att försvara alla personers frihet. Friheten att forma sitt liv, friheten att få vara delaktig och bestämma över sitt liv.

Satu Andersson (L)

andre vice ordförande i nämnden för personer med funktionsnedsättning

Karin Andersson (L)

ersättare i nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer: Debatt: Andreas Rung: Alla får inte del av den goda ekonomin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons