Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Likriktningen i gymnasiet måste brytas

Annons

Den 2 november svarade Annelie Lahti och Lars-Evert Larsson, båda socialdemokrater, på min artikel om att införa tvååriga yrkeslinjer på gymnasiet. Min utgångspunkt är att ge skoltrötta, yrkesinriktade gymnasister en chans att välja en linje som passar dem, som motiverar dem att fullfölja utbildningen och ger dem god kompetens för yrkeslivet. De båda socialdemokraterna kallar det en nedrustning av gymnasieskolan.

Man kan naturligtvis välja att blunda och fortsätta med ett gymnasium där en fjärdedel av eleverna hoppar av. Det är vad Skolverkets statistik visar när de mäter hur många som får slutbetyg fyra år efter att de påbörjat gymnasiet. Här i Västerås är situationen än mer alarmerande: Nära 30 procent av de som börjar, avslutar inte studierna.

Vi i folkpartiet tar detta på allvar och har dragit en slutsats: det håller inte att tvinga alla gymnasister läsa till högskolebehörighet. Alla ungdomar vill inte direkt till högskolan efter gymnasiet och tappar sin motivation och ork när de inte får ett tillräckligt bra yrkesalternativ. Det är bättre att avsluta en kortare utbildning än att aldrig bli klar med en lång.

Annelie Lahti och Lars-Evert Larsson felciterar mig på ett ganska trist sätt i sin artikel när de skriver att jag anser att det räcker att en blivande professor lär sig läsa ordentligt på gymnasiet. Inte alls. För det första är folkpartiets skolpolitik upplagd för att man ska ha lärt sig läsa redan i grundskolan. Och inte bara några elever, utan alla. Det är ju grundskolan som är till för att ge alla gemensamma kunskaper, inte gymnasiet.

För det andra anser jag att vi måste bryta likriktningen i gymnasiet. Det måste gå att läsa en lärlingsutbildning där en stor del av tiden tillbringas på en arbetsplats. Det måste gå att läsa i två år i stället för tre. Det måste gå att få läsa en kurs i svenska som är anpassad för att man ska bli fordonstekniker, inte professor i svenska. Båda yrkena är lika värda, men kräver olika förberedelser. Det är konstigt att det är arbetarpartiet som ser ner på yrkeskunskaperna.

Självklart ska man inte bli inlåst i ett yrkesval utan kunna komplettera till högskolebehörighet senare i livet. Därför har vi i folkpartiet i flera år kämpat för att alla ska ha rätt att läsa in gymnasiet som vuxen.

Socialdemokraterna skulle göra många ungdomar en tjänst om de kommer bort från sitt "duger, duger inte"-mantra. Vi behöver inte ett gymnasium där alla förväntas sträva efter högskolebehörighet som en konsekvens av (s) nedvärdering av icke-akademiska yrken. Jag är övertygad om att en kortare yrkesutbildning är bra för de elever som inte är motiverade för teoretiska studier. Tvååriga yrkesutbildningar med huvuddelen förlagd till praktisk övning och träning, helst i företagsmiljö, ser jag som en möjlighet att minska antalet elever som hoppar av gymnasiet och öka antalet högmotiverade yrkesutövare med god kompetens.

Agneta Berliner (fp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons