Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda Adolfsson, UNF: Våga se barnen omkring dig!

Vart femte barn i Sverige växer upp i familjer med missbruk/riskbruk av alkohol eller narkotika. Ändå hör man sällan att någon pratar om det.

Annons

Många av dessa familjer lever efter devisen att det som inte syns – det finns inte. Den missbrukande föräldern sköter sitt jobb, har det välstädat hemma och gör allt för att dölja vad som finns under ytan. Hela familjen dras med i förnekandet och skyddar missbruket genom att hålla fasaden uppe.

Dessa barn mår självklart väldigt dåligt. De är tysta om missbruket och tror att de ska råka illa ut om de pratar om det. De känner mycket skuld och skam och tror att det är deras fel att mamma och pappa dricker. Många vet nog att deras föräldrar älskar dem, att de ställer upp till 100 procent. Men de vet inte vilken dag mamma plötsligt inte orkar hjälpa till med läxorna, när pappa brister ut i tårar för att det inte finns några pengar kvar eller när det är dags för fest mitt i veckan.

Dessa barn lever ett liv som skapar otrygghet. De tappar bitar av sin barndom. De oroar sig. Var är mamma i dag? Hur mår pappa i dag? Vem tar hand om min lillasyster i dag?

Varken missbrukare eller deras familjer är sämre människor än några andra. De har problem som påverkar livet negativt. Problem som de kan få hjälp med.

Dessa barn behöver extra trygghet från andra vuxna. Det har visat sig att det är en tydlig skyddsfaktor för dessa barn. Om de har haft en annan tydlig och positiv vuxen närvarande under barndomen har de klarat sig mycket bättre än de barn som inte har haft det.

Du kan ge det. Våga se barnen omkring dig! Visa att du är där. De behöver dig. De behöver en utsträckt hand som visar att det finns hjälp att få. De behöver förstå att de inte bär någon skuld.

Hjälp dem att bryta tystnaden! Det ska inte finnas några svarta hemligheter. Det finns hjälp. De är inte ensamma. Vart femte barn i Sverige växer upp i en liknande livssituation.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons