Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda Engström: Lågprisflyg är bra för låginkomsttagare

Annons

Fördelar med lågprisbolag vi aldrig talar om

För många är lågprisflyget enda möjligheten att flyga. Foto: VLT:s arkiv

Fördelarna med lågprisflygen är många för den som gillar att resa mycket och ofta. Men det finns en fördel vi sällan nämner. En fördel som för en del är avgörande för att kunna visa världen för sina barn. 

Det tycks ständigt finnas en mer eller mindre påtaglig kritik mot lågprisbolagen. Det går att förfäras över de låga flygpriserna. Hur sjukt det är att tåget är dyrare än flyget. Att flygskatten inte är högre. Hur orimligt det är att det kostar 189 kronor att åka till Alicante med Ryan Air från Västerås.

Hur dåliga arbetsförhållanden flygpersonalen har. Hur galen värld vi lever i när vi kan resa hur mycket som helst. Det är ju ohållbart! Tänk om livet vore så simpelt att något antingen är helbra eller totalt värdelöst. Nej, världen är allt annat än svartvit och det finns en uppsida med lågprisflygen jag aldrig hört någon nämna. 

Det har nyligen varit höstlov och familjer har rest hit och dit, varit på Lekland och gjort utflykter. Men så finns det de familjer som inte har råd att åka på charter till Gran Canaria. Som sparar i år för att kunna ge sina barn en resa till Astrid Lindgrens värld.

Det är ett faktum som smärtar mig. Att vi lever i ett otroligt snedfördelat samhälle där några kan åka till Thailand vartannat år medan några knappt kommer till ett tivoli per decennium.

Billiga flygresor ger låginkomsttagare möjlighet att resa och se en bit av världen när flygresan inte är dyrare än att gå till frissan. Lågprisflygen gör att familjer kan ge sina barn en erfarenhet av att möta människor från andra länder. De kan ge dem en upplevelse att berätta om i skolan, möjlighet att öva engelska och äta mat som smakar annorlunda. För de familjerna, och framför allt för de barnen, kan lågprisbolagen spela en ovärderlig roll.

Det är klart att det också finns de som inte har råd att åka utomlands alls. Som lever under eller nära fattigdomsgränsen även i Sverige. De kan inte resa oavsett hur billiga flygresorna är. Men för många är det stor skillnad på att skrapa ihop flygbiljetter för 2000 kronor tur och retur för en hel familj och att punga ut 20 000 som det kostar med andra bolag.

Kanske är det så att de negativa konsekvenserna av lågprisflyg är fler, större och värre. Men att totalt döma ut något som genomdåligt när det finns både positiva och negativa effekter är enkelspårigt. Det måste gå att hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Det kan tyckas oväntat att en resebloggare som fokuserar på att resa medvetet lyfter fram lågprisflyg utan att svartmåla dem fullständigt. Jag förnekar inte på något sätt alla baksidor som de för med sig men vi måste kunna bredda debatten och hålla oss till gråskalan istället för den svartvita.

Framför allt behöver vi se att för många så handlar inte resor om att göra så många som möjligt utan att göra en resa var femte år. 

Linda Engström

resebloggar på resamedvetet.se

Läs mer: Tuffa tider för Ryanair

Ryanair fortsätter flyga från Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons