Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda Olsson: ”Porta” inte vissa barn för att kunna satsa på andra

Västeråsalliansen i förskolenämnden skrev den 15 september en artikel där de försöker förklara de olika beslut som har tagits, och i VLT den 21 september har de ytterligare en replik i debatten.

Annons

En viktig fråga kvarstår dock: har man i besparingskalkylerna räknat bort det avgiftsbortfall den minskade tiden på förskolan medför?

Om man minskar tiden för barn till föräldralediga och arbetslösa till 15 timmar i veckan, så motsvarar det den avgiftsfria allmänna förskolan som alla barn i åldern 4-5 år har rätt till. Från hösten 2010 ska den avgiftsfria allmänna förskolan omfatta alla barn i åldern 3-5 år.

Moderaterna Christina Alman och Mikael Damsgaard skriver i sin replik att nämnderna har föreslagit förändrade taxor, vilket bland annat innebär sänkta avgifter för de familjer som utnyttjar förskolan upp till 15 timmar.

Men Västeråsalliansen tror väl ändå inte att det räcker med att bara reducera avgifterna för föräldralediga och arbetslösa (det vill säga 15-timmarsbarnen)? Avgifterna måste ju tas bort helt eftersom den allmänna förskolan är avgiftsfri 15 timmar i veckan. I min värld faller Västeråsalliansens resonemang när de säger att de ska spara pengar på det här sättet.

Om man i stället behåller dagens regler så sparar Västeråsalliansen pengar eftersom föräldrarna i princip betalar samma avgifter som när de arbetar – men bara får utnyttja en tredjedel så mycket som när de arbetar.

Förklaring; Jag betalar samma avgift för min 5-åring nu när jag är föräldraledig som när jag arbetade heltid. Dock har vi bara rätt till 20 timmar i veckan på förskolan (varav 15 timmar är den avgiftsfria allmänna förskolan), jämfört med när jag jobbade, då det handlade om cirka 40 timmar i veckan.

Dessutom får inte mitt barn vara i förskolan under de lov som följer skolåret, det vill säga cirka 15 veckor per år. Och lika är det för mitt barn i skolomsorgen – jag betalar full taxa men han får bara vara 15 timmar på fritids jämfört med om jag skulle jobba.

Det här betyder att arbetslösa och föräldralediga redan betalar för kvaliteten och personaltätheten, precis som alla arbetande föräldrar. Det är ingen skillnad!

Så tvinga inte bort vissa barn genom att minska tiderna och ”porta” dem från fritids – för att kunna satsa på andra barn! Där håller jag helt med Anna Wallén (S), ledamot i förskolenämnden, som även hon har en debattartikel i VLT den 21 september: ”I alliansens Västerås går skattesänkningar före barnen”.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons