Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lita inte på dagböcker

Annons

Gunnar Heckscher var en lysande vetenskapsman, professor, statsråd, ambassa-dör och moderatledare. En gång frågade jag honom:

- Varför har Du inte skrivit memoarer?

Svaret kom ögonblickligen:

- Jag litar inte på mitt minne.

- Det händer, fortsatte han, att jag varit övertygad om vad jag i en viss fråga sagt eller gjort, och så läser jag mina gamla dagböcker och finner att det inte alls var som jag trott.

Och visst har han rätt: Jag har själv, utan alla jämförelser i övrigt, skrivit dagböcker men det är lite skrämmande att på gamla da-r läsa vad jag gjort, ty även om en del var klokt och vettigt var det mycket som var dumt. Framför allt märker jag hur jag under resans gång ändrat mig, insett att jag haft eller gjort fel. Kanske skriver man ofta dagbok av samma skäl som katoliker går till bikt: Ett problem blir lättare att bära om man -skriver av- sig.

Jag är därför skeptisk mot dem som tar dagböcker på allvar. Nyligen fick jag läsa en avhandling om de dagböcker en gammal bekant till mig, den engelske FN-mannen George Ivan-Smith, lämnat efter sig. De handlar bland annat om Dag Hammarskjölds död vid Ndola, men den biten skrevs retrospektivt just för den utredning UD bett mig göra.

Liksom George själv är dagböckerna roliga, charmiga och ibland lite patetiska, men vad Ndola beträffar är de uppåt väggarna. Han trodde på en skröna som två avdankade legoknektar drog för en fransk bankir som försökte sälja historien till Sveriges Radio. Däremot brydde han sig inte om att gå till polisen så att de två soldenärernas historia kunde kollas. Tror man sig veta vem som kapade ett FN-plan så att 16 människor dödades går man nämligen, om man har någon anständighet i kroppen, till polisen, inte till pressen. Det gjorde inte heller George Ivan-Smith som av Hammarskjöld kallades Corporal Fluid medan George kallade FN-chefen General Flexible. Fluid, oklar, var tyvärr just vad George var och det eländiga är förstås att det var människor som inte kunde något om Afrika som skulle ge Hammarskjöld råd. Sedan gick det som det gick.

En akademiker i Tucson, Arizona, tog på sin tid en tidningsinsändare som bevis för att Hammarskjöld började krig i Kongo för att kunna överlämna Katangas gruvor till sin bror Bo som var ordförande i Gränges.

En norska har bevisat att Hammarskjöld i samförstånd med CIA beställt en kvartersbomb från Sydafrika för att släppas på Katanga. En norsk officer erinrade sig efter 35 år att han sett ett kulhål i Hammarskjölds panna, en åkomma som han aldrig anmälde till vare sig polis, haverikommission eller FN. Åtminstone den senare tanken borde ha legat nära till hands eftersom han var chef för FN:s underrättelsetjänst, sådan den nu var.

FN:s egen intervjuserie -Oral history- är på tok liksom en rad böcker och filmer. Dagens Nyheter lanserade för sin del en teori om kraschen som, såvitt jag begriper, förutsatte att planet flugit baklänges.

Att bevisa en tes genom att hänvisa till andra är inte svårt. Några av oss studenter i Uppsala drev en gång med doktorander genom att tota ihop en avhandling om rödhåriga vänsterhänta råttors sexuella preferenser, utstyrd med en notapparat som hänvisade till Nalle Puh, Alice i underlandet, Pravda, Grönköpings Veckoblad och Tullverkets författningssamling, alltihop uppsnoffsat med latinska termer, op. cit., ibid., cf. etc. Prosan var akademisk men innehållet idiotiskt.

Att luska ut sanningen är inte lätt - även om New York Times och The Economist förefaller komma ganska nära - men så har de också andra resurser än vi i vårt lilla språkområde. Man kan undra vad våra ättlingar får veta om oss eftersom bloggar och hårddiskar vissnar med åren, men det är inte så lätt att ta reda på sanningen ens när man finns på plats: Palmemordet, Algernon, Catalinan, Estonia, Wennerström eller nu senast Lars Danielsson. Är det inte märkligt att vare sig KU, JO, statsministern eller medierna har kunnat ta reda på vad karlen gjorde annandag jul 2004?

Ibland undrar jag om okunskapen beror på att han inte skrev dagbok. Eller kan det vara därför att han gjorde det?

BENGT RÖSIÖ

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons