Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite teknik och lite tillväxt i Teknikbyn

Annons

I ett debattinlägg den 1 juni uttrycker Ulf Hedman sin frustration över att tidigare vd för Teknikbyn, Evert Jonsson, fick sparken och därmed indirekt kostar skattebetalarna stora pengar i avgångsvederlag.

Jag har full respekt för Hedmans kompetens i företags- och näringslivsfrågor, men har en annan syn på Teknikbyn, styrelsen och Evert Jonsson. Jag har under mer än ett år tillbaka fördjupat mig i Teknikbyn och dess företag som benämns som Teknikbyföretag efter en fråga från Kina om jag kunde avge en utvärdering av Teknikbyn och dess betydelse för samhället.

Överraskande sanningar kom mer och mer fram när jag började studera de företag som angavs som Teknikbyföretag på byns egen hemsida, både varför en del av företagen över huvud taget skulle räknas in i byn och varför en del av företagen som räknas in är att betrakta ens som företag, som Handelskammaren i Mälardalen.

Det antal medarbetare som anges för byn är också till stor del missvisande om man räknar bort de företag som jag menar inte har någon direkt koppling till Teknikbyn. Som exempel vill jag nämna: ABB Corporate Research, Bombardier Transportation, Outokumpu Copper Strip, Outokumpu Fabrication Technologies, WM-data och Öhrlings Pricewaterhouse Coopers. Företag som har varit etablerade långt innan Teknikbyn startades. Jag har i min undersökning ställt skriftliga frågor om Teknikbyn till både före detta vd Evert Jonsson och tillförordnade vd Tiina Mykkänen. De svar jag erhållit tyder på otydlighet, osäkerhet och viss rädsla att svara.

Om detta beror enbart på den operativt ansvarige eller den ansvariga styrelsen har jag ingen uppfattning om, men det är alltid ytterst ägarna som på bolagsstämman tillsätter och avsätter styrelse. En stor del av ägarna är skattebetalarna som i vart fall indirekt kan uttrycka sin åsikt om Teknikbyn genom att förändra de folkvaldas representanter i styrelsen.

Missvisande faktasiffroranser jag sprids om Teknikbyn som exempelvis att den har mer än 200 företag och fler än 1400 medarbetare.

Om jag rensar bort alla de som inte bör räknas in faller glorian och hjältedådet drastiskt ner till tal som kan vara svåra att försvara med de skatteinsatser som plöjs ner i byn, både direkt och indirekt.

Tittar man sedan djupare på de företag som finns i byn blir det alltmer tveksamt om de har startats genom att Teknikbyn fanns eller om de ändå skulle ha kommit igång utan samhällets ekonomiska försorg.

Kanske var grundtanken vid starten av Teknikbyn god, att befrämja nyföretagandet i hopp om att en ny exportjätte skulle födas. Men så länge det inte finns fokusering mot att ge företagen professionell hjälp mot den globala exportmarknaden så stannar företagen i sin verksamhet enbart på redan stenhårda konkurrensutsatta hemmamarknaden.

Jag menar att en förändring av Teknikbyn är nödvändig i många avseenden om den skall ha en chans att generera nya hållbara och långsiktiga företag. Helst då även företag med betydande exportintäkter, vilket är och alltid kommer att vara motorn för en reell tillväxt som Västerås så väl behöver. Om denna förändring bättre kan förverkligas med en ny vd har jag inga synpunkter på, utan det är helt styrelsens ansvar.

Kjell Strandberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons