Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljus eller mörk Lucia?

Annons

Detta handlar inte om lucia skall vara blond, brunett, rödlätt eller mörkhyad, utan om ljusfirandets innehåll i vintermörkret. Under lucianatten gör nämligen många tonåringar sin alkoholdebut med risk för framtida mörker. Alltid med föräldrar, hembrännare, smugglare eller annan vuxen som langare.

Föräldraroll: "Håll koll!"

Av tio som börjar dricka före 15 år riskerar fyra att i framtiden bli missbrukare till förfång för dem själva och deras närmaste omgivning. Sker debuten vid 17 år drabbas var fjärde och efter 20 år var tionde. Siffrorna bygger på en amerikansk undersökning med sannolik likvärdig risk i Sverige.

Undersökningen har gjorts av NIH - en amerikansk motsvaraighet till Folkhälsoinstitutet och omfattar 27 000 personer.

Redan tidigare erfarenhet att var tionde elev i en svensk skol-klass drabbas av framtida missbruk var oroväckande. Svenska undersökningar visar klart lägre åldrar för alkoholdebuten som beräknas fördubbla Sveriges alkoholskador i framtiden, om trenden ej med aktiva handlingar kan vändas.

Samtidigt som de ungas engagemang för många av världens andra internationella problem ökar, sänks garden mot att bryta ner kroppen med droger, vilket kan spoliera ett framtida liv i harmoni och framåtskridande.

Hoppet att få spela i den högsta divisionen med framtidens lag brukar karaktärisera de unga, som genom tidig alkoholdebut i stället, tyvärr, kan hamna på den så kallade a-lagsbänken och bli tärande i stället för närande i "vårt landslag".

Om du glatt skulle riskera att frivilligt åka skidor utför ett berg där hälften får livshotande skador är du inte mogen att förstå innehållet i denna artikel.

Alkoholen är inte bara hälsovådlig för den som dricker för mycket. Blir följden trafikskador på grund av onykterhet, att andra får uppskjuten vård på grund av att var femte sjukhussäng är belagd på grund av alkoholskador, att grannar störs av onödigt buller med mera har man även skadat medmänniskor.

Den som aldrig varit brukare kan inte bli missbrukare. Att säkrast undvika risken för missbruk är att vara helnykter, vilket är förebyggande klokhet i jäm-förelse med den minoritet som kanske senare med stor möda söker komma ur sitt missbruk med helnykterhet som enda överlevnadsväg.

Tänk vilken hjälp många oro-liga tonårsföräldrar skulle ge sina barn om de själva avstod från sina få glas vin per år och som gott föredöme kunde använda lättdrycker i sitt sociala umgänge.

Varför inte skriva ömsesidigt kontrakt eller med handslag befästa en vit period - innefattande en "vit jul" - utan våld och rattfylla?

Föräldrar är värda nyktra barn och barnen nyktra föräldrar!

Thore Gårmark

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons