Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO-Ahlbäck: Läsa böcker - en klassfråga?

Annons

Moderaterna Cecilia Magnusson och Olof Lavesson skriver den 12 april att de vill prioritera kulturarvet med satsningar på arkiv, bibliotek och museer. Vi vet att en stor det av LO:s manliga medlemmar läser allt färre böcker. Det innebär att läsandet blir alltmer en fråga om klass. Medelklassen läser mer medan stora delar av arbetarklassen inte nås av läsupplevelsen.

Det lär heller inte bli bättre med den nya regeringens skolpolitik där kärnämnen som svenska inte blir nödvändiga i utbildningarna efter grundskolan. Gymnasiet ska ju bli ett sorteringsverk där arbetarklassens ungdomar ska slippa den teoretiska skolan och därmed också litteraturen.

Bokrean är ett tecken på den snabba förändring som sker. Nya distributionskanaler för det skrivna ordet där internethandeln och masspridning av det lättlästa sker genom Ica Maxi och liknande kanaler. Den mer svårnådda litteraturen som exempelvis poesi riskerar att försvinna eller bli allt svårare att hitta. För arbetarrörelsen och inte minst fackföreningsrörelsen är det viktigt att medlemmarna träffar på boken. Och det är viktigt att arbetaren inte uppfattas eller uppfattar sig själv som obildad. Det är viktigt för utveckling i arbetet att klara läsandet av svårare litteratur, det är viktigt för självkänslan att läsa och det är viktigt för kreativiteten. Tillgänglighet är nödvändig för att alla ska nå boken.

Men det verkar som om den moderatledda borgerliga regeringen, nu gestaltad genom Cecilia Magnusson och Olof Lavesson, i riksdagens kulturutskott, inte inser eller vill inse detta då de föreslår att En bok för allas framgångsrika vuxenutgivning inte ska få fortsatt stöd. Trots sänkt bokmoms så är det inte arbetarklassens män som läser mer utan det är medelklassens kvinnor som läser ännu mer. Så ur ett jämlikhetsperspektiv har den reformen slagit helt fel.

Om inte boken ska bli en angelägenhet för medelklassen enbart krävs att vi inom fackföreningsrörelsen funderar över vad vi ska göra för att få fler LO-medlemmar att läsa. De försök som vi gör med arbetsplatsbibliotek, vägbibliotek, läs för mig, pappaprojekt och så vidare har varit och är framgångsrika. Vi visar också vår vilja genom att själva genomföra vår egen novelltävling. Utifrån det perspektivet måste vi fortsätta och arbeta för att öka läsandet bland LO-förbundens medlemmar. Men då krävs att vi har stöd från staten och kulturutskottet.

Per-Inge Ahlbäck

LO-Ombudsman Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons