Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO-distriktet: Arbetslösa ska inte bestraffas när de tar jobb

Varför vill länets borgerliga riksdagsledamöter medverka till att straffa den som tar ett kortvarigt arbete under sin arbetslöshet? Är det bättre att vara helt arbetslös än att säga ja till ett tillfälligt jobb under sin arbetslöshet?

Annons

Inom fackföreningsrörelsen har vi alltid hävdat arbetslinjen. Inga ersättningar ska utgå från arbetslöshetsersättningen om inte individen bidrar till att aktivt söka arbete under sin arbetslöshet. Även inom regeringsalliansen har man hävdat vikten av att ha arbetslinjen som ett rättesnöre. Men arbetslinjens betydelse tycks skilja sig mellan fackföreningsrörelsen och regeringen.

Medan facket hävdar att det är bättre att ta ett kortvarigt arbete under sin arbetslöshetssituation, anser regeringen att det ska straffa sig att ta ett kortvarigt arbete. Detta samtidigt som arbetslöshetsersättningen blir allt mindre en inkomstförsäkring och allt mer en grundförsäkring.

Med dagens regelverk fungerar det enligt följande för den som är arbetslös:

Har du arbetat heltid och blir arbetslös kan du få 300 ersättningsdagar. Har du däremot arbetat deltid kan du få högst 75 ersättningsdagar (tidigare 300 dagar även för dessa).

Nu till moment 22 eller om ni så vill, resultatet av en regelförändring som troligtvis inte kommer att gå till historien som den mest kreativa politik som genomdrivits.

Om den som har arbetat heltid blir arbetslös kan 300 ersättningsdagar utgå. Blir personen erbjuden ett tillfälligt arbete under en eller flera dagar per vecka, räknas personen helt plötsligt som deltidsarbetslös. Detta kallas på a-kassespråk att man bryter i en vecka. Det innebär att de dagar som personen inte arbetar under veckan och istället får ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. De dagarna dras från de 75 ersättningsdagarna en deltidsanställd normalt får som arbetslös. Då man förbrukat sina 75 ersättningsdagar får man inte längre ersättning om man tillfälligt arbetar en eller flera dagar per vecka, utan måste säga nej till erbjudet arbete och vara arbetslös på heltid.

Självklart anser den fackliga organisationen att heltid ska vara en rättighet. Men det får ju inte innebära att den som är arbetslös inte kan ta kortvariga anställningar under tiden man söker ett heltidsarbete.

Anser verkligen Västmanlands borgerliga riksdagsledamöter att det är bättre att de 4000 ersättningstagare, som fanns i länet enbart under januari, inte ska ta initiativ till kortare arbetstillfällen utan istället vara heltidsarbetslösa?

Låt arbetslinjen gälla.

Per Johansson

Mats Engström

Ann-Louise Forslund

LO-distriktet Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons