Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO-distriktet: Den strukturella arbetslösheten ökar när regeringen tappar greppet

Annons

Regeringen har tyvärr tappat greppet totalt då det gäller att bekämpa arbetslösheten. Därför är det oerhört viktigt att vi får ett regeringsskifte i år. Om inte kommer vi att få en ökning av arbetslösheten och dessutom risk för strukturella problem med långvarig arbetslöshet.

Vi kan nu se en pågående demografisk utveckling som kan leda till att vi inom några år befinner oss i en mycket allvarlig situation med hög arbetslöshet i kombination med påtaglig arbetskraft och kompetensbrist. Det vi måste göra är att upprätthålla och öka arbetsutbudet i alla åldrar och i synnerhet bland de unga.

Regeringens prat om utanförskap och arbetslinje har delat Sverige, en ökad arbetslöshet, ett ökat utanförskap och kanske viktigast av allt, en misstro mot samhället. Vi har inte bara fått en ökad arbetslöshet utan under alliansregeringen också en ökad otrygghet. Många har gått från en tillsvidareanställning till en daglönesituation. Det innebär att man inte vet från ena dagen till andra om man har jobb eller inte. Denna situation och utveckling är för oss totalt oacceptabel. LO-distriktet kommer dessutom att den 11 mars manifestera detta på Sigma-torget i Västerås.

Alliansen skyller ungdoms-arbetslöshet på las, medan sanningen är två övergripande faktorer som påverkar ungas möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden: Utbildning och arbetslivserfarenhet. Det visar att både utbildning och arbetsmarknadspolitiken spelar cent-rala roller för att bekämpa den höga arbetslösheten bland unga i Sverige.

De nya jobb som växer fram är ofta in en ny skepnad som kräver annorlunda insatser. Därför måste det till omfattande utbildningsinsatser 2010 och 2011. Unga som valt att gå in på arbetsmarknaden utan bra utbildning drabbas oftare av arbetslöshet och den så viktiga arbetslivserfarenheten.

Det krävs bättre och mer riktad arbetsmarknadspolitik och för de unga så kan detta spela en central roll. I dag är insatserna fel utformade, för liten grad individuellt anpassade och kompetenshöjande insatser. Tiden i arbetslöshet, tre månader innan jobbgarantin tar vid, är för lång tid.

Alliansföreträdare i Västmanland, kan ni ta debatten om arbetsmarknadspolitiken med oss?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons