Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO-distriktet: Missnöjet är stort med de ökade klyftorna i landet

Sverige är ett land som blir allt mer ojämlikt när klyftorna ökar mellan rika och fattiga.

Annons

Västmanland och Västerås är inget undantag. LO har i rapporter visat hur det framfö rallt är sjuka, arbetslösa och pensionärer som drabbas av de ökande klyftorna.

Mellan 2002 och 2007 fördubblades andelen fattiga bland sjuka, arbetslösa och pensionärer. Den största ökningen skedde 2006, samma år som Fredrik Reinfeldt bildade regering.

Under arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins tid i regeringen har vi fått utstå en arbetsmarknadspolitik som knappt är värd namnet. Stora grupper av ungdomar har hamnat långt ifrån arbetsmarknaden på grund av vansinniga regler och insatser som bara blivit ett ord på ett papper.

Statistiken visar att ungdomars situation är mycket alarmerande. I dag måste ung-domar vänta i 90 dagar innan en åtgärd sätts in. 90 dagar är en lång tid, som dessutom medför att den inneboende kraft alla har att få ett jobb, tjäna pengar, och utvecklas till en vuxen individ med en vuxens plats i samhället, inte tas till vara. Ungdomars vilja att göra rätt för sig undergrävs.

Listan på specialregeler för arbetslösa ungdomar kan göras lång. Ett exempel är att pendlingsstöd inte betalas ut till ung-domar under 25 år.

Vi anser att regeringen omedelbart ska ta bort 90-dagarsgränsen.

Det visar sig också att efter 90 dagars karantän fastnar ungdomarna i 15 månader av åtgärder, för att därefter gå in i jobb- och utvecklingsgarantin. Vi måste få en arbetsmarknadspolitik där insatserna sätts in tidigare. Vi behöver också en ökning av arbetsmarknadsutbildningar.

Vidare menar vi att det behövs en samordning när det gäller arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Vi kan inte ha en oordning där olika myndigheter skyller på varandra och ingen tar ett ordentligt ansvar.

Den borgerliga alliansen har under sin tid i regeringsställning medvetet drivit en politik för att öka klyftorna i samhället. Skattesäkningar för välavlönade har bekostats med försämringar i a-kassa och sjukförsäkring.

Det finns ett tydligt stöd bland väljarna för en politik som vill arbeta för ökad jämlikhet och minskade klyftor. Samtidigt utvecklas samhället i helt fel riktning. Fler tvingas söka socialbidrag och fattigdomen ökar. Den som drabbas av arbetslöshet eller sjukdom utsätts för hård press utan att få tillräckligt stöd från samhället för att kunna komma tillbaka till arbetslivet.

Regeringen har med lånade pengar sänkt skatterna med 100 miljarder kronor under mandatperioden, 100 miljarder som de sjuka, de arbetslösa och pensionärerna får betala medan de välavlönade gynnas.

Mats Engström, ordförande, LO-distriktet, kandidat i valet till riksdagen

Per Johansson, ombudsman, LO-distriktet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons