Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO-distriktet: Vem ska nu ge folk en andra chans?

Annons

Med en borgerlig regering blir det hårdare tag i skolan, och den som misslyckas får ingen andra chans. Regeringen arbetar målmedvetet med att avveckla den svenska vuxenutbildningen, och i vårbudgeten kom dråpslaget med förslaget att avskaffa stödet för korttidsstudier.

Vi som arbetar med vuxenutbildning vet att det kan finnas många anledningar till att människor inte klarat av grundskolan eller gymnasieskolan och har behov av att studera som vuxen. Man kan tillhöra gruppen nya svenskar. Man kan ha haft jobbiga hemförhållanden eller upplevt en tuff pubertet. En nämnare är ändå gemensam: Skolan har i sin tur haft svårt att stödja dessa studerande som haft behov av extra hjälp.

Efter några år i arbetslivet väcks kanske viljan att studera. Då är det rimligt att man får en andra chans. Nu har regeringen på kort tid presenterat en rad förslag som effektivt tar död på de möjligheterna. Vid årsskiftet skar man kraftigt ner anslagen till Komvux, den kommunala vuxenutbildningen, en neddragning som i Västerås drabbar flera hundra vuxenstuderande som måste avbryta sina studier, studerande som måste flytta till andra kommuner där de lokala politikerna är generösare och satsar på vuxenutbildningen med kommunal pengar.

Drömmar om att kunna återinträda på svensk arbetsmarknad med en egen försörjning grusas. Under 2007 avvecklas rekryteringsbidraget, i huvudsak riktat till arbetslösa och funktionshindrade. Och nu i vårbudgeten avskaffas stödet till korttidsstudier.

Ända sedan 1930-talet har det viktigaste inslaget i den svenska välfärden varit att ge människor en andra chans eller de vuxna som senare i livet vill bygga på sin utbildning eller skola om sig. Den som en gång misslyckats med studier som ung ska få möjlighet att komma igen senare. Därför startades folkhögskolorna och den kommunala vuxenutbildningen, "Kunskapslyftet" genomfördes och bidraget till korttidsstudier infördes.

Som exempel har ABF-skolor funnits sedan 1986 och tusentals människor har varje år fått chansen att i studiecirkelform läsa in kärnämnena svenska, engelska, matematik och samhällskunskap. Förra året hade ABF-skolan 10000 deltagare. Ytterligare 20000 står i kö för att få komma in. Deltagarna har kunnat ta ledigt från sitt arbete och studera en dag i veckan, max 240 timmar per år.

För många har det blivit en vändpunkt i livet. "Matte var det värsta jag visste i skolan. På ABF-skolan visade det sig att jag inte var dum i huvudet, som jag trott under alla dessa år", säger Ann-Britt Svensson som studerat på ABF-skolan i Borlänge och därefter via studier i juridik, statsvetenskap och sociologi blivit chef för ett äldreboende med 85 anställda. En annan deltagare, som till vardags är grafiker, säger: "ABF-skolan gör att jobbet går lättare. Studierna bryter jargongen på jobbet och gör att ögonen öppnas för andra ingångar och lösningar".

Få familjeförsörjande LO-medlemmar är beredda att ta studielån för att läsa in grundskole- och gymnasiekompetens. Många av dessa har fått nya studiemöjligheter genom ABF-skolan. 88 procent av deltagarna säger att det inte varit troligt att de hade studerat vidare utan korttidsbidraget. Nu visar regeringen både ovilja och oginhet att medverka till att ge dem som har minst utbildning möjlighet att erövra nya kunskaper, att pröva på vuxenstudier och att skaffa sig behörighet till högskolestudier. Det kan väl ändå inte vara meningen att vi ska möta globaliseringens utmaningar sämre rustade än vad som är fallet idag?

Vi svenskar talar i europeiska sammanhang om det livslånga lärandet - vem tar det ansvaret nu?

Vi vänder oss till Agneta Berliner, riksdagsledamot för folkpartiet, och Roger Haddad, kommunalråd för folkpartiet i Västerås: Vem ska nu ge människor en andra chans?

Vanja Ahlén

Handläggare

LO-distriktet i Västmanland

Per-Inge Ahlbäck

LO-Distriktet i Västmanland

2:e vice ordförande i utbildningsnämnden i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons