Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO-facken: Jobb- och utvecklingsgarantin är ett hån

Vi vet inte om man medvetet från politikens håll, tänkte sig att ”jobb- och utvecklingsgarantin” skulle bli den förnedring som den blev för alla de arbetslösa som har hamnat i dess fas 3.

Annons

 Vi har dock svårt att se att det inte var ett väl utarbetat förslag och ett minst lika väl medvetet val att införa detta redskap, för att kunna säga att man gjort någonting åt arbetslösheten.

I dag kan vi dock se vad jobb- och utvecklingsgarantins fas 3 har medfört för den enskilde och för LO-kollektivets medlemmar i stort. I synnerhet när det gäller de kvinnodominerade yrkesgrupperna.

För den enskilde innebär fas 3 mer eller mindre slaveri. Har man haft tur får man 65 procent av sin a-kasseersättning och får utföra uppgifter under drägliga förhållanden. Allt som oftast är det inte så.

I stället utnyttjas man av arbetsgivaren, med löfte om anställning som inte hålls. Utöver det ska man se till att vara så anställningsbar som det bara går och samtidigt leta jobb. Detta under tiden som man slavar på heltid, för en ersättning som man sedan heller inte kan leva på.

För LO-kollektivet innebär detta att man sätter in fas 3-deltagare på arbetsplatser som oftast är kvinno-dominerade, det vill säga inom den offentliga sektorn. Den offentliga sektorn, där nedskärning på nedskärning inneburit att man som anställd på dessa arbets-platser ser fas 3-deltagaren som ett extra par händer, som är väldigt välkomna och inte någon som i stället kunde ha anställts på samma premisser. Lika lön för lika arbete! Vad hände?

Undanträngningseffekten är ett faktum, trots att politiker och tjänstemän på Arbetsförmedlingen säger att fas 3-deltagarna inte ska utföra arbetsuppgifter som tillhör en viss yrkesgrupp.

Avslutningsvis måste det påpekas att om man tittar på valet av namn på åtgärden jobb- och utvecklingsgarantin, så är bara det ett hån. Vad då jobb? Vilken utveckling? Vad är det man garanteras?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons