Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO: Pensionsåldern en fråga om klass och hälsa

Det torde vara obestridligt att klyftorna mellan människor har ökat i Sverige under de senaste åren.

Annons

Forskarna Mikael Rostila och Susanna Toivonen är forskare vid Stockholms universitet och redaktörer till den alldeles nyutkomna boken Den orättvisa hälsan. Om socioekonomiska skillnader i hälsa och livslängd.

De visar i boken att detta, bland annat, leder till ökad ojämlikhet i hälsa och livslängd hos den svenska befolkningen. Personer med universitetsutbildning förväntas leva cirka fem år längre än dem med enbart förgymnasial utbildning.

Den 7 februari i en intervju luftade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sina tankar kring arbetsliv och pension. Han tänker sig ett arbetsliv som kan sträcka sig till 75 års ålder, där man ska vara beredd att byta karriär mitt i arbetslivet. Han menar att detta kan krävas för att få den ekonomiska standard vi förväntar oss.

Onekligen står Sverige inför en utmaning av stora mått. Den svenska befolkningen lever allt längre. LO skriver i sin rapport Pensionsreformen i halvtid att man, jämfört med 1995 då det reformerade pensionssystemet infördes, måste arbeta två år längre för att få samma pensionsnivå som då.

Rapportförfattarna framhåller att det är riktigt med en livsinkomstprincip för pensionerna men att det behövs långsiktiga insatser för att möjliggöra för fler att arbeta ett helt yrkesliv. Att som de borgerliga regeringspartierna enbart prata om att höja den högsta åldern som man har rätt att arbeta till leder fel. Det behövs långsiktiga reformer av arbetslivet för att säkerställa att, framför allt, LO-grupperna ska orka till dagens informella pensionsålder om 65 år.

Precis som man säger i LO-rapporten behövs det ...:

” ... Bättre arbetsmiljö, vidareutbildning, rehabilitering och tryggare anställningar behövs för att fler ska kunna välja att jobba längre och därigenom förbättra sin ålderspension. Rätten att kunna arbeta allt längre handlar om allas rätt till ett helt arbetsliv. Den fysiska och psykiska belastningen på varje arbetsplats ska vara sådan att det är möjligt att arbeta där och i samma yrke under ett helt yrkesverksamt liv.”

Ska förtroendet för pensionssystemet bibehållas av alla som arbetar och bidrar till det måste det till åtgärder för alla att nå en rimlig nivå på sin pension.

Även LO:s medlemsgrupper, med i många fall de mest utslitande arbetena, förtjänar att få njuta frukterna av ett långt yrkesliv.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons