Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Logik, inte negativ människosyn

Annons

Jag är tacksam för att Paavo Vallius kommer in i debatten om arbetslöshetens ersättningnivåer och syften. Det är en stor och dyrbar fråga som inte fungerar bra i dag. Varje förbättring är värdefull.

Låt oss börja med en princip, där socialdemokraterna alltid slirar och där Vallius tar till brösttoner: "? förakt mot dem som av olika skäl inte har arbete att försörja sig på". Vi har i Sverige ett generellt skyddsnät som ska säkerställa varje medborgares överlevnad. I bland kallas det existensminimum, men det är ett snäpp högre i jämförelse med vad man i dag ser från tsunami-Sumatra. Det kallas socialbidrag. Om man inte betraktar varje annan form för skattefinansierat bidrag som temporärt gör man sig ju skyldig till - om inte förakt - så i varje fall ojuste favorisering i jämförelse med socialbidragstagaren.

Då är vi tillbaka till arbetsmarknaden. Som namnet anger är det en marknad där utbud och efterfrågan matchas till glädjande avslut. Avslut kan ta tid, men glöm inte, att om arbetsgivaren säger upp är uppsägningstiden normalt sex månader.

Sedan finns det massor av olika buffertar, exempelvis eget sparkapital. Jag vill illustrera varför jag tror att en standardsänkning till 65 procent vid omstart i arbetslivet är rimlig. Anta att ett kommunalråd blir utvoterad. Han söker naturligtvis likvärdiga tjänster, men ett val kan göra marknaden bister. Vad har han för framtid om han lyckats avhålla sig från olika typer av fallskärmsavtal? Jo, sin profession före kommunalrådsposten respektive den förhandlings- och ledarkunskap som han som rådsperson lyckats dokumentera. (Han har säkert publicerat sig); Anställning i personalavdelning på ett företag? Anställning i kommunalförvaltningen på den sida han varit verksam?

Vi kan väl vara överens om, att alla dessa jobb ger lägre lön än kommunalrådets - till och med under 65 procent av rådslönen.

Vad jag säger är, att efter de första månaderna bör arbetslöshetsunderstödet ligga på en nivå under den förväntade nya lönen. Det tycker jag är långt från någon negativ människosyn. Det är logik. Lämna människosynen utanför så länge vi inte debatterar socialbidraget.

Hans Stackegård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons