Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal närvaro viktigt för rättsäkerheten

Annons

Lagman Per Kjellsson ifrågasätter den 29 september vår kritik mot den ökade centraliseringen av våra domstolar och mot regeringens förslag att ta bort den dömande verksamheten från Sala och Köping.

Vi menar dock att lokal närvaro och tillgänglighet är relevant för rättssäkerheten. Närheten till den dömande makten skapar legitimitet för hela rättsväsendet.

Faktum är, till skillnad från vad skribenten anger, att en viktig orsak bakom regeringens förslag att ta bort den dömande verksamheten är en omfattande ekonomisk svältkur på våra domstolar - beställd och genomförd av den socialdemokratiska regeringen. Utan friska pengar blir konsekvensen ett omfattande centraliseringsbehov för att spara kostnader.

Om folkpartiet liberalerna får väljarnas förtroende i valet 2006 kommer det att innebära en skillnad för Kjellson och andra domstolschefer - budgetplaneringen kommer till exempel att underlättas avsevärt, vilket framgår av vårt budgetalternativ. Vi tänker värna den lokala närvaron och tillgängligheten när det gäller domstolarna. Det kan innebära att kansliorterna i Köping och Sala får vara kvar.

Vi lovar dock Per Kjellsson en omfattande dialog med honom innan vi i så fall avbryter socialdemokraternas centraliseringsprojekt av Västmanlands tingsrätt.

Johan Pehrson,

ordförande i riksdagens justitieutskott (fp)

Agneta Berliner,

riksdagskandidat för Västmanland (fp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons