Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalt producerad energi skapar välfärd

Annons

Regeringen utreder sedan en tid hur jordbruket kan spela en större roll som producent av energi. Göran Persson meddelar att Sverige år 2020 ska vara oberoende av fossil olja.

Samtidigt ser sig villaägare, privata fastighetsägare, kommuner och industrier om efter alternativ till den allt dyrare oljan och elen. Välorganiserade och starkt finansierade branschorganisationer gör att en stor del av oljan och elen ersätts med ny el för att driva värmepumpar. El är nödvändigt till datorer, sjukvårdsutrustning och mycket mer. Genom att vara sparsamma och undvika att använda el till uppvärmning minskar vi behovet av till exempel kärnkraft och behöver inte ersätta den med koleldade kraftverk.

Jordbruket kan erbjuda en socialt, ekonomiskt och ekologiskt uthållig energiproduktion. Jordbruk har i alla tider gått ut på att fånga solenergi i växter, och sedan konvertera det till en energiform som bedömts viktig, till exempel kött, bröd, mjölk, öl med mera.

Jordbruket producerar i dag energi i form av etanol till bilbränsle, flis till stora värmeverk och raps till biodiesel för bilar. I Västerås produceras biogas av gräs och klöver för drift av bussar. I flera orter runt om i landet byggs närvärmecentraler upp i vilka halm, havre eller andra produkter och biprodukter från lantbruket förädlas till värme. Tekniken fungerar utmärkt, och utvecklas hela tiden. Den 22 november träffas lantbrukare från hela Mälardalsområdet för en temadag om energi på Hushållningssällskapets Brunnby Gård i Västerås, bland annat för att utbyta erfarenheter med offentliga och privata fastighetsförvaltare.

Jordbruket kan erbjuda hela uppvärmningslösningar för hyresfastigheter, skolor, kyrkor, kommunala inrättningar och samhällen där fjärrvärmeverk inte når fram. Jag vågar påstå, att det i varje kommun i länet finns minst en grupp lantbruksföretagare som är villiga att på lång sikt engagera sig i att investera i, bygga och driva värme- anläggningar som helt baseras på lokalt producerat biobränsle. Flexibiliteten är stor, man åtar sig allt från helentreprenad till enbart leverans av bränsle. Detta ofta till neutral eller lägre kostnad jämfört med lösningar med elvärmepumpar eller pelletspannor från internationella oljebolag. Pengarna som ändå måste betalas för uppvärmning stannar kvar i kommunen eller länet och fortsätter att skapa arbete och välstånd lokalt.

Du, politiker och offentliga eller privata fastighetsförvaltare som vill konvertera till billigare och miljövänligare energilösningar, glöm inte bort de lokala företagarna på din ort. Genom att välja en kostnadsneutral, lokal och ekologiskt hållbar lösning bidrar du till att förstärka det lokala näringslivet, och möjliggör ett större skatteuttag i din kommun!

Henrik Lillje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons