Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovande signaler på skatteområdet

Annons

Finansminister Bosse Ringholm (s) har nu förklarat sig beredd att helt slopa arvs- och gåvoskatten. Samtidigt stoppar han det negativa förslaget att bredda förmögenhetsskatten till O-listenoterade aktier. Däremot vill han inte slopa förmögenhetsskatten som sådan. Han nöjer sig på det området med att höja fribeloppet.

Även om Ringholm alltså inte når ända fram till vad som borde göras på skatteområdet är det ändå glädjande signaler han kommer med. För det första är det positivt att signalerna kommer nu och inte i en valrörelse, då man aldrig vet vad de slutligen leder till. För det andra är det av väsentlig vikt att de kommer från finansministern själv och ingen annan. Liknande fagra tongångar har nämligen hörts förr från andra statsråd, men de har nästan undantagslöst mynnat ut i intet. När det kommit till avgörande har det nämligen varit just på finansen som det stupat.

Hotet mot de nödvändiga skatteförändringarna tycks i stället regeringens båda samarbetspartier stå för den här gången. Att vänstern har högskattesamhället som allmänt ideal är ingen nyhet. Däremot är det förvånande att också miljöpartiet intagit skyttegravsposition i frågan. Det strider inte så lite mot den vänlighet gentemot småföretagare som de gröna försökt odla tidigare.

Ett slopande av arvs- och gåvoskatten skulle från i synnerhet småföretagarhåll applåderas ljudligt. Det skulle också vara bra för samhället i stort, för jobben och för välfärden.

En av de största bristerna vi har i Sverige är bristen på medelstora företag. Vi har fortfarande en hel del stora och dominanta industrikoncerner och till numerären också hyggligt med en- och tvåmansföretag. Men på mellannivå, runt 100 anställda och en bit uppåt, är det obehagligt tunnsått med privata arbetsgivare.

Mellanstora företag kommer inte till av sig själv, utan det är oftast en lång tillväxtprocess som ligger bakom. Det är långt ifrån alltid som det lilla företaget hinner växa och bli medelstort på en generation. Av den anledningen måste villkoren för arv och gåvor vara så gynnsamma att generationsväxlingarna inte hämmas. Lägg till detta också den åldrande företagarkår vi har i Sverige i dag, så står det fullständigt klart att det brådskar med slopandet av arvs- och gåvobeskattningen.

Sorgligt nog har Bosse Ringholm ännu inte visat modet att också föreslå ett borttagande av förmögenhetsskatten. Om han verkligen vill ha bättre statsfinanser borde han inte dra sig för att göra det. Stöd för saken skulle han få inte bara från näringslivshåll, utan också från alla borgerliga partier i riksdagen. Och om inte det verkar tillräckligt lockande rent politiskt kan han luta sig mot det genomstatliga Skatteverket, som också vill se förmögenhetsskatten försvinna.

Förmögenhetsskatten finns till enbart med ideologiska förtecken. Några nettoinkomster till staten har den inte gett på många år. Tvärtom leder den till så mycket skatteplanering och flykt utomlands att det är en ren förlust för statskassan att behålla den.

Samhället skulle således ha mer välfärd att erbjuda till dem som bäst behöver den om den kostsamma beskattningen av förmögenheter försvann. Borde inte ett sådant faktum kunna bita även på en opinion med hjärtat till vänster?

OLLE WÄRMLÖF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons