Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LR: Det måste till ett lärarlönelyft nu

Lärarnas löneutveckling under yrkeslivet är svag. Huvudmännen för den svenska skolan har inte insett att de håller Sveriges framtid som kunskapsnation i sin hand vid förhandlingsborden där lärarnas löner sätts.

Annons
Högre lön krävs. Enligt Lärarnas Riksförbund gör dagens låga löneläge att det är för få som vill bli lärare. Bilden visar två elever och en lärare.foto: Frida Hedberg/SCANPIX

Undersökningen Läraryrket – en stor livsuppgift med låg livslön presenteras i dag på Skolans dag. Den visar att lärarnas löner skiljer sig åt kraftigt över riket, men genomgående ligger lågt jämfört med andra jäm-förbara yrken. Den visar också vilka stora rekryteringsproblem skolorna i Sveriges kommuner snart kommer att få.

För vad lockar en blivande högskolestudent med fallenhet för matematik till läraryrket i Västerås när medellönen för en civilingenjör i början av sitt yrkesliv kan vara drygt 30 000 kronor men slutlönen för en gymnasielärare i Västerås är 33 175 kronor? Dessutom ligger medianlönerna i Västerås till och med under genomsnittet för riket, men också under lönerna för kommuner av jämförbar storlek. Exempelvis har gymnasielärare i grannkommunen Eskilstuna 1 000 kronor högre medianlön och låg- och mellanstadielärare 1 800 kronor högre.

1982 fanns nio förstahandssökande till varje plats på ämneslärarutbildningen i samhällsvetenskapliga ämnen, i dag finns det knappt en. Detsamma gäller sökande till lärarutbildning för lågstadiet, där det grundläggande arbetet görs med att få eleverna att börja sin kunskapsresa med hjälp av skriv- och läsinlärningen. Där fanns över sju sökande till varje plats, i dag fylls knappt dessa platser på lärosätena.

Många gymnasieungdomar överväger att bli lärare. Många av dem har toppbetyg, och skulle med största sannolikhet vara mycket framgångsrika i sina högskolestudier. Men tyvärr visar det sig att dessa elever till sist ändå väljer bort lärarutbildningen, till stor del beroende på den dåliga lönen.

Lärarnas Riksförbunds kräver att:

- Tydliga steg tas mot att återupprätta lärarnas löneläge.

Lång och specialiserad utbildning måste vara lönsam. Läraryrket är ansvarsfullt, avancerat och komplext. Radikala lönesatsningar behövs nu för lärare inom grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Nu måste de centrala parterna visa att skolan är ett prioriterat område.

I dag startar många lärare sitt yrkesliv med en lön på kring 20 000 kronor i månaden. Detta ska jämföras med andra akademiska yrken, med lika lång utbildningstid, som startar vid 30 000 kronor i månaden.

- Tydliga karriärsteg ska införas för lärare.

Lärare måste erbjudas möjligheten att utvecklas inom sitt yrke. Det bör inrättas fasta karriärsteg för lärare. Legitimerade lärare ska kunna avancera till förste lärare och/eller till lektor. Karriärstegen ska vara tydligt definierade i skollagen och innebära kraftigt höjd lön.

Internationell forskning visar att ju bättre betalda lärare, desto bättre studieresultat. Lärarna försöker förmedla de stora kunskaper som Sverige behöver till alla elever. Detta måste börja värdesättas av arbetsgivarna ute i landets kommuner.

Det krävs onekligen ett lärarlönelyft nu. Sverige behöver det och de enskilda lärarna behöver det. Vi behöver alla höja vårt kunskapsläge och våra prestationer – och det är inte gratis.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons