Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LR: Positivt om Lärarförbundet ser det som en prioriteringsfråga

Annons

Per Dahlberg från Lärarförbundet påtalar att skolan inte är likvärdig och ger exemplet att Västerås satsar mycket mindre i pengar än de bästa kommunerna.

I det resonemanget känner vi i Lärarnas riksförbund oss hemma. Anledningen till att Lärarnas riksförbund driver frågan om att staten ska ta makten över skolan är bland annat att vi vill ha en likvärdig skola över hela landet. Den senaste Pisa-rapporten understryker problemet med olikheten. Den visade att elevernas sociala och ekonomiska bakgrund har fått ökad betydelse för skolresultaten och att resultaten över lag sjunkit.

Trots ökande olikheter tycker inte Lärarförbundet att förstatligande av skolan är prioriterat. Må vara att man inte låter frågan vara högprioriterad, men varför avvisa idén? För visst kan vi i Lärarnas riksförbund diskutera prioriteringsordning, liksom formerna för ett ökat statligt ansvartagande.

Problemet är att Dahlbergs förbundsordförande, Eva-Lis Sirén, tillsammans med arbetsgivarsidans ordförande på debattsidan i Dagens Nyheter, tagit avstånd från tanken på förstatligad skola.

Inget normalt fackförbund tar stöd av arbetsgivaren såvida det inte är alldeles nödvändigt. Frågan måste ha varit livsviktig för Lärarförbundets ledning. Därmed är, för Lärarförbundets del, idén om ökat statligt ansvarstagande förkastad, borta.

Om Lärarförbundet lokalt däremot ser det som en prioriteringsfråga är det positivt, för prioriteringar kan man ändra.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons