Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF Mälardalen: Vad är det för mat våra barn äter i skolan?

Annons
Matnyttigt? Jag vill att Sveriges skolbarn ska serveras kött som är fritt från salmonella, antibiotikarester och hormoner, skriver Jeanette Elander.foto: scanpix

När vi handlar mat är många intresserade av kvalitet och ursprung. Men när det gäller mat som serveras till barnen i skolan är vi nog inte lika nogräknade trots att måltiden är så viktig för barnen att orka med skola och fritid. Maten som inhandlas i den offentliga upphandlingen till skolmatsalar styrs främst av pris, inte kvalitet. 2010 kostade råvarorna i en skolmåltid 11 kronor i snitt i Sverige. I Västerås kommun var kostnaden cirka 9 kronor.

Det är hög tid att byta fokus från lägsta pris till att ta hänsyn till hela produktionsprocessen. Då måste vi väga in sådant som kvalitet, miljöpåverkan och arbetstillfällen.

Sverige är ett föredöme i Europa avseende salmonellafria livsmedel. Friska svenska djur innebär i förlängningen minskade kostnader för salmonellabehandling inom sjukvården. Resistenta bakterier som följd av hög anti-biotikaanvändning är ett växande problem i Europa. Sverige var på 1980-talet bland de första att ta bort generell inblandning av antibiotika i djurfoder i tillväxtfrämjande syfte. I Danmark används tre gånger mer antibiotika och i Holland är användningen tolv gånger högre för att nämna några exempel. I Sverige används medicin endast till sjuka djur efter recept och veterinärkontroll. I Tyskland är nära nog varannan gris bärare av resistenta bakterier. Om en holländsk grisproducent hamnar på sjukhus, blir denne isolerad på grund av den höga risken att vara bärare av de fruktade resistenta bakterierna.

När du väljer köttet du lägger på tallriken kan du även göra aktiv insats för klimatet. Väljer du svenskt väljer du smart. Vi har friska djur, gott om vatten, mark och foder av hög kvalitet. Svenska djur växer snabbt genom klokt avelsarbete och gott hälsoläge. Kortare transporter av innebär mindre klimatpåverkan.

Svenskt kött skapar arbetstillfällen. Djuruppfödningen sysselsätter cirka 14 000 personer och slakteri- och charkindustrin cirka 10 900 (2011). Självförsörjningsgraden av svenskt kött minskar och importen ökar. En anledning till detta är att kommuner ofta väljer billigare importerade livsmedel. Sverige behöver ett större politiskt engagemang och kunskap om livsmedelsfrågor, vi måste kunna påverka vad som serveras i offentliga kök.

Ett exempel på hur offentlig upphandling fungerar (eller inte fungerar) är Sigtuna kommun som i sin upphandling av kött bland annat ställde krav på antibiotikafritt djurfoder. Ett krav som inte kan ställas, enligt Konkurrensverket.Frågan gick vidare till förvaltningsdomstolen som ansåg samma sak, efter att ha rådfrågat Konkurrensverket. Om detta skett på korrekt sätt, skulle förvaltningsdomstolen som känner osäkerhet i frågan, skickat den vidare till EU-domstolen. I Finland har fem liknande frågor om offentlig upphandling gått vidare till EU-domstolen. I Sverige ersätter alltså Konkurrensverket EU-domstolen, vilket svar ger man då, det kan ni själva räkna ut.

Kött är ett av våra mest näringsrika livsmedel och jag vill att Sveriges skolbarn ska serveras kött som är fritt från salmonella, antibiotikarester och hormoner. Jag uppmanar alla föräldrar och andra intresserade att engagera er, ifrågasätt ursprung och kvalitet på maten som våra barn serveras i skolorna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons