Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF: Så kan bönder i Mälardalen hjälpa den nya regeringen!

Annons
God strategi. Vi vill vara med och göra Mälardalen och Sverige till ett föregångsland inom miljö, mat och hållbar utveckling, skriver debattörerna. foto: scanpix

De gröna näringarna vill hjälpa regeringen att förverkliga några av de frågor allianspartierna gick till val på. Vi företagare i Mälardalen som tillsammans driver omkring 9 000 småföretag inom de gröna näringarna vill bidra till att skapa goda förutsättningar för arbete och välfärd. Vi vill vara med och göra Mälardalen och Sverige till ett föregångsland inom miljö, mat och hållbar utveckling.

För oss handlar det om att politiskt ta vara på det entreprenörskap och den utvecklingskraft som finns på landsbygden och bland våra många företagare här. Det handlar om att skapa förutsättningar för att producera mer och bra mat till en växande världsbefolkning, att ställa om från ett fossilt energiberoende till förnybar energi och att underlätta för många nya näringsverksamheter inom turism, entreprenad, häst med mera på landsbygden. Med rätt förutsättningar kan våra näringar skapa många tusentals nya jobb i hela landet. Våra näringar är en framtidsbransch.

Alliansen har avgett ett antal vallöften som styr i rätt riktning. Vi har tagit fasta på fyra:

1. Fler företag ska kunna starta och växa. För att möjliggöra detta vill alliansen stärka tillgången till god service i hela landet och bland annat fortsätta satsningen på entreprenörer, både kvinnor och män. Det är utmärkt. Men det måste också bli billigare och enklare att vara företagare och att anställa. Den viktigaste frågan för våra medlemmar i LRF är kraftigt sänkta egen- och arbetsgivaravgifter för småföretag. Liksom enklare regler, här måste finansministern och sjukförsäkringsministern engagera sig betydligt hårdare.

2. Den fortsatta satsningen på Matlandet Sverige och regeringens målsättning att öka svensk matproduktion ligger helt i linje med vår egen. Men då måste det löna sig att producera – och att producera mer. Inför obligatorisk ursprungsmärkning av all mat, så konsumenten aktivt kan välja svenska mervärden. Och dra nytta av EU:s jordbruksstöd när det gäller ersättning för de ökade kostnader som den svenska bonden har när det gäller miljö- och djuromsorg.

3. Alliansen har enats om en linje kring EU:s framtida jordbrukspolitik, CAP. I stället för som tidigare – då flera partier talade om avveckling – talar alliansen nu enat om utveckling av CAP som uppmuntrar till ett mer hållbart jordbruk i Europa. Sverige kan därmed få den centrala roll i EU som Alliansen eftersträvar. Länder som tidigare tyckt att Sverige ställt sig offside i debatten kan åter-igen vilja samtala.

4. Alliansen skrev i sitt valmanifest att ”de gröna näringarna är betydelsefulla i Sveriges energiproduktion.” Det är helt sant. Bioenergin har nu gått om oljan (och givetvis kärnkraften) som största energikälla i Sverige. Vindkraften växer så det knakar. Ge oss än bättre förutsättningar så kan 70 procent av svensk energiförbrukning vara förnybar 2020! För detta behövs bland annat fortsatt investeringsstöd och demostöd för nya generationers drivmedel.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons