Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF, SN och Företagarna: En miljon skäl att gilla företagande

Utan företagare stannar Sverige

Annons

Hur kan det underlättas för företagsamma?

När tänkte du senast på hur många företag det finns i Sverige? Det handlar om hundratusentals, nästan en hel miljon.

Många är små, andra är verksamma över hela världen. Om du tittar upp från den här texten, hur många ser du då?

Tänk efter, de är säkert fler än du tror. Även om du sitter hemma vid köksbordet så ser du fullt av produkter som är levererade av företag.

Utan driftiga entreprenörer skulle det inte finnas något bord överhuvudtaget.

Om det inte vore för alla dessa företag och företagare skulle det inte finnas många jobb. Det skulle inte heller finnas tillräckligt med pengar i kommuner och landsting för att bedriva skola, vård och omsorg.  Bara i Västmanland bidrar alla företagsamma med över 12.8 miljarder kronor till vår gemensamma välfärd.  Vare sig kommun eller Stat skulle kunna fungera utan skatteintäkterna från landets alla företag.

Vi som skriver detta är tre organisationer som samlar mängder av företag och företagare i olika branscher och över hela landet.  Med vår inblick i företagandet villkor vet vi att det skulle gå att göra så mycket mer än i dag för att förbättra det svenska företagsklimatet.

Vi vill uppmana alla politiker att titta vad som kan göras lokalt, i den egna kommunen, för att skapa att bättre företagsklimat. Vi har sett hur kommuner inte förlänger avtal med lokala företagare eller på andra sätt gör så att privat företag ersätts av kommunal drift.Vi har sett det i samband med offentliga upphandlingar men också i den allmänna synen på företagande i kommunen. Den värderas inte så högt som den borde.

Även kommunernas roll för service och stöttning måste fungera väl. En konkret åtgärd kan vara att inrätta en företagarlots som ger företag en smidig väg in i olika typer av frågor. På så sätt blir kontakten med kommunen mindre tung för den enskilde företagaren och smidigare även för kommunen.

En annan konkret åtgärd är att öka förutsägbarheten kring handläggningstider och kostnader eftersom det ökar företagarens möjlighet att planera sina investeringar. Det finns mycket att lära av varandra.

För Sverige behöver fler jobb och fler som försörjer sig som företagare. Fler måste gå från att vara bidragstagare till att bli skattebetalare. De kommande åren behöver vi också skapa många nya jobb för att möta den utmaning som flyktinginvandringen innebär.

Allt kan inte göras lokalt. Krångliga spelregler, otympliga regelverk, gamla lagar, stora avgifter och bökiga kontrollsystem drabbar alla oavsett i vilken kommun man bor. De måste bli moderna, rimliga och vettiga.

Att elektricitet, telefon, bredband liksom vägar, tåg och annan service fungerar måste vara en självklarhet men alltför många företagare kämpar med att få tillgång till grundläggande infrastruktur.

Det är vår övertygelse att ett företagsklimat som får myllra och växa är den enda rätta vägen framåt i ett hållbart samhälle – socialt, miljömässigt och ekonomiskt. Sverige har fantastiska möjligheter att vara världsledande med sina skickliga företagare, sin duktiga arbetskraft, ledande forskning och utveckling samt enorma tillgångar i form av naturresurser. Vi menar att viktiga delar av lösningen är enkel. Det behövs jobb och en trygghet i välfärden. Det är när småföretagen anställer fler som Sveriges ekonomi växer.

Det är företagare och medarbetare som ger Sverige en skattebas som kan utveckla samhället.

Under två veckor i maj kommer därför vi tre organisationer och många företagare att möta politiker och allmänhet i aktiviteter och samtal i Västmanland och i övriga landet. För i samma stund som vi försvårar för företagare, släcker vi ned en by någonstans i Sverige eller en individs dröm om att förverkliga, göra nytta, tjäna sitt uppehälle och ingå i ett sammanhang.

Vi ska tända, inte släcka.  Vi ska göra det enklare, inte svårare att vara företagare i Sverige.

Läs också: Västmanlands företag exporterar näst bäst

Mer gynnsamt att investera i maskiner än i människor

Amazons investering god nyhet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons