Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF Ungdomen: Är du arbetslös? Bli bonde!

Annons
Gröna näringar. Att ha flera olika affärsverksamheter på gården gör företaget stabilare i konjunktursvängningar, skriver John Enander och Markus Pettersson.foto: scanpix

Ungdomsarbetslösheten är en av valets största och viktigaste frågor. Vi som är unga inom de gröna näringarna har en lösning.

Hos oss finns det jobb – både som egen företagare och som anställd. Det visar en unik studie som LRF Ungdomen låtit göra bland Sveriges nyutexaminerade agronomer och lantmästare. Av dem som tog examen 2008 och 2009 har redan 90 procent fått jobb, de allra flesta inom de gröna näringarna med jorden, skogen, trädgården och landsbygdens miljö som resurs. Varannan har fått fast anställning, en av tio har startat eget företag alternativt gått in som delägare i ett annat företag.

Att satsa på de gröna näringarna är att satsa på framtiden. Människor måste fortfarande äta och värma sig, oavsett konjunktur.

Dessutom har en landsbygdsföretagare i genomsnitt nästan fyra olika verksamheter på sin gård. Det kan handla om mjölkproduktion, turism, småskalig livsmedelsförädling, skog, vindkraft, gårdsbutik, islandshästridning, snöröjning på entreprenad med mera. Att ha flera olika affärsverksamheter på gården gör företaget stabilare i konjunktursvängningar.

För oss som är unga och företagare är framför allt tre saker viktiga och de kan vändas från problem till möjligheter.

Öka den ekonomiska tryggheten för nya företagare! I dag är det Försäkringskassan som beslutar om den sjukpenninggrundande inkomst (SGI) som avgör vilken ersättning man får vid till exempel sjukdom eller barnledighet. För en nyföretagare i uppbyggnadsskedet kan sjukdom vara förödande.

Därför bör man vid start av företag få ta med sig den sjukförsäkringsförmån man tidigare hade för att under 60 månader få möjlighet att bygga upp en lönsam verksamhet. Det bör även skapas tydliga riktlinjer för hur SGI ska beräknas när intäkterna från ett företag kan variera kraftigt från år till år.

Förbättra möjligheten att expandera och anställa! Många drar sig för att anställa eftersom reglerna uppfattas som krångliga och kostnaden känns stor. Ge oss enkla och tydliga regler samt en reduktion med minst tio procentenheter på de sociala avgifterna för de minsta företagen så kommer nyanställningarna och tillväxten att ta fart.

Skapa mer flexibla regler för föräldrar! Som ung startar man ofta företag i ett viktigt och utvecklande skede av livet – när man också vill bilda familj. Gör det därför såväl enklare som tryggare att vara både förälder och företagare. Vi måste kunna använda VAB-pengen på det sätt som bäst passar oss och våra barn. Ge oss möjlighet att tillfälligt köpa in barntillsyn när det är jäktigt i företaget.

Vi i LRF Ungdomen tror på en blomstrande framtid inom de gröna näringarna – ge oss redskapen att förverkliga den!

John Enander

ordförande i LRF Ungdomen

Markus Pettersson

ordförande LRF Ungdomen, Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons