Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF: Vi kräver en rovdjursförvaltning värd namnet

Ju längre bort från rovdjuren, desto mer positiv är man.

Annons

Så länge rovdjursförvaltningen uppfattas som orimlig och orättvis av oss som bor och driver företag på landsbygden är det svårt att nå samförstånd i rovdjursfrågan.

Den nuvarande rovdjursförvaltningen bidrar inte till nationell samsyn om rovdjuren. Uppfattningen om rovdjur förändras med avståndet till dem. Det är naturligt. De som är närmast drabbas på olika sätt negativt. De som bor långt ifrån rovdjur påverkas inte alls, eller uppfattar dem som positiva. Det är självklart att det inte kan uppstå någon helt gemensam uppfattning om rovdjur i Sverige.

Det är landsbygdens människor och näringar som tar stryk av framför allt vargens ökning och spridning. Rovdjursförvaltningen kan bli hållbar bara om de som faktiskt påverkas negativt uppfattar att förvaltningen är rimlig och rättvis. Rimlig och rättvis i den meningen att skadeverkningar begränsas, att drabbade går ekonomiskt skadeslösa och att skyddsjakt och licensjakt på rovdjuren får bedrivas på ett sätt som uppfattas som legitimt och rättssäkert.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) vill ha en rovdjurspolitik som är begriplig, förutsägbar och långsiktig och en förvaltning som är helt regionaliserad.

Den ska vara begriplig för oss vanliga människor. Vi ska förstå politikens orsak och motiv, inte bara att ”riksdagen har beslutat”. Den ska vara förutsägbar i den meningen att mål för rovdjurspolitiken på nationell och regional nivå samt följder på lokal nivå ska göras tydliga. Den ska vara långsiktig i den meningen att målen för rovdjuren ska gälla över lång tid.

På kort sikt är snabba och okomplicerade beslut om skyddsjakt det viktiga för LRF. Samtidigt är det så att mängden dödade och skadade tamdjur ökar med antalet vargar. Vargstammens tillväxt måste begränsas så snart som möjligt. Skyddsjakt får inte, och kan inte, begränsa antalet vargar. Regeringen måste ta oss ur dödläget – Sverige ska själv bestämma sin rovdjurspolitik.

Vad väntar vi på? Jo, på rovdjursutredningens slutbetänkande, på förvaltningsplanen för varg, på nytt riksdagsbeslut, på EU-kommissionens överträdelseärende om licensjakten på varg.

Det finns saker att göra medan vi väntar. Besluta omedelbart om mer pengar till viltskadeanslaget, så att alla rovdjursskador och merkostnader ersätts efter angrepp! Kom till beslut för den av regeringen utlovade utökade skyddsjakten på varg!

Helena Jonsson, förbundsordförande, Lantbrukarnas riksförbund (LRF)

Sture Johansson regionordförande, LRF Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons