Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LSU inför EU-valet: Västmanland kan göra skillnad i Europa

Det är nu ett halvår kvar till nästa val i Sverige. Den 7 juni bestämmer vi tillsammans om Europas framtid.

Annons

I förra valet till EU-parlamentet röstade en dryg tredjedel av väljarna i Västmanland, 36 procent. Bara Västerås ligger över riksgenomsnittet.

Samtidigt är ungas valdeltagande i snitt 30 procent lägre än övriga befolkningen. Det är hög tid att vi gemensamt gör något åt det.

Även om Bryssel kan kännas långt borta så syns besluten närmare dig. 60 procent av de beslut som tas i Västmanlands kommuner grundas i beslut som har tagits i EU. Att så få ville vara med och bestämma i förra Europavalet innebär att de besluten nu tas av någon annan.

Den typiske väljaren är en stockholmare i 60-årsåldern och våra politiker i EU-parlamentet är män i 60-årsåldern. Vi behöver ett fräschare EU där alla är representerade - såväl unga som gamla, både Västmanland och Stockholm. Fler måste bli delaktiga.

Idag bestämmer en dryg tredjedel av Sveriges befolkning om vilka beslut våra politiker ska ta i EU-parlamentet. Om du inte röstar den 7 juni kommer någon att göra det åt dig. Du ger bort din röst till någon annan, med andra åsikter och andra erfarenheter.

Oavsett vilket parti vi röstar på, kan vi vara vi överens om att vår demokrati är viktig - det är viktigt att alla har lika möjligheter att vara med och bestämma.

Vi har ett gemensamt ansvar att värna om det. Föreningsliv, politiker och skolor måste tillsammans göra skillnad så att fler går och röstar, inte minst unga människor. Sveriges och Västmanlands låga valdeltagande beror mycket på att vi unga stannar hemma när det är dags att göra vår röst hörd.

Bara en av fyra under 25 år gick och röstade förra gången de fick möjligheten att påverka vilka som ska företräda oss i EU-parlamentet. I den här valrörelsen lägger vi inte bara grunden till fem års beslut i EU utan också till ungas framtida engagemang i både lokal och europeisk politik. Redan om ett och ett halvt år har vi ett nytt val till kommun, landsting och riksdag.

Den 7 juni kan en miljon väljare mellan 18 och 28 år för första gången rösta i ett europeiskt val. Det hänger på oss alla om de kommer att göra det. Västmanlands politiker kan se till att unga människor sporras till att ta del av politiken. Föreningar i Västmanland kan engagera sina medlemmar eller ordna aktiviteter för att engagera andra. Du som gymnasielärare kan ta upp valet i undervisningen, du som arbetsgivare kan uppmuntra dina anställda att engagera sig. Vem du än är - du kan rösta 7 juni.

Hanna Hallin

ordförande

Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons