Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LSU: Räkna med dagens ungdom

I dag firas den internationella ungdomsdagen runtom i världen – en dag som ger världen en möjlighet att uppmärksamma barn och ungas verkliga potential, fira att unga i dag är en röst att räkna med och ett tillfälle för samhället att försäkra sig om att unga är inkluderade.

Annons

I dag är det dessutom exakt en månad tills EU:s konferens om det framtida ungdomspolitiska ramverket går av stapeln mitt under det svenska ordförandeskapet – en konferens vars resultat kommer att påverka en hel generation unga européer och därigenom Europa som helhet.

Alldeles nyligen, under EU:s kulturkonferens i Göteborg valde kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att i sitt inledande tal särskilt lyfta fram vikten av att sätta fokus på barn och unga inom kultur och digitala medier och ta ansvar för att Europas barn och unga inte blir passiva konsumenter utan medskapare. I en intervju på den officiella ordförandeskapswebben säger kulturministern: ”Om du redan från unga år vet att du är värd att bli lyssnad till, att dina frågor är viktiga, tror jag att vi får ett öppnare och rikare samhälle präglat av mångfald och respekt.”

När EU:s framtida ungdomspolitiska samarbete diskuteras uppmanar vi det svenska ordförandeskapet att omsätta orden i handling. Långt ifrån alla verkar dock vara överens om hur eller ens att vi bör skapa ett samhälle där unga tillåts bidra med sin fulla potential, kreativitet och kraft.

Dagens ungdom, generationen i åldrarna 13-25 år är inte bara världens genom tiderna mest välutbildade utan tillika halva jordens befolkning, i Sverige drygt 1,4 miljoner människor och en generation som besitter lösningar, imponerande entreprenörskap, innovationsförmåga och ledarskap. Det är också en generation som runt om i Sverige, EU och världen använder det för att bidra till en meningsfull fritid, ett fritt kulturutövande, för fred, demokrati, öppenhet, rättvisa eller mot förtryck.

I media förekommer unga dock oftast relaterat till problem, andelen unga som känner misstro till framtiden har ökat och just nu blossar debatten efter införandet av ålder som diskrimineringsgrund. Det är viktigt att vara medveten om att ungas livsvillkor är starkt kopplade till ungas förutsättningar till engagemang och ett aktivt deltagande i samhället som helhet. Detta samband behöver synas också i politiska beslut.

En ungdomspolitik värd namnet utgår därför ifrån att unga inte är offer och en målgrupp för insatser utan individer med tanke och vilja; beslutsfattare, initiativtagare, genomförare och ledare här och nu. Kanske skulle unga då delta fullt ut i samhället och slippa uppställda hinder eller förnedrande attityder förtäckta i ord som ”erfarenhet”, ”mognad” och ”ansvar”.

Detta är vår uppmaning till det svenska ordförandeskapet inför konferensen där EU:s framtida ungdomspolitiska samarbete skall diskuteras: Låt det bli ett samarbete som utgår från att alla unga är människor som kan och vill, ett samarbete där nya tankar och perspektiv växer fram när unga människor släpps in i rum där beslut fattas och ett samarbete av, för och med unga, som gör skillnad i vardagen.

Låt oss i dag påbörja förändringen med att fira internationella ungdomsdagen genom att uppmärksamma barn och ungas verkliga potential, fira att unga i dag är en röst att räkna med och diskutera hur unga fullt ut skall kunna bidra fullt ut som medskapare till ett bättre samhället, i framtiden och i dag.

LSU – Sveriges ungdomsorganisationers representanter i FN:s generalförsamling 2009

Linda Wallberg

LSU – Sveriges ungdomsorganisationers representanter i FN:s Kommission för hållbar utveckling (CSD-17) 2009

Rebecka Carlsson

LSU är samarbets- och intresseorganisationen för ungdomsorganisationer i Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons