Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(M): Barnperspektiv på Slottsträdgården

Annons
Omdiskuterad. Tidigare förslag för Slottsträdgården, numera kompletterat med byggväg.

Det är positivt att Birgitta Ekman och andra engagerar sig i detaljplanen för Slottsträdgården. Jag vill egentligen inte gå i polemik men påståendet att detaljplanen inte har något barnperspektiv får inte stå oemotsagt. Påståendet är baserat på antaganden om trafiken under byggnadstiden, som nu när transportplaneringen finns framme, saknar relevans då Hållgatan inte kommer att användas för masstransport av schaktmassor, sprängsten och betong.

Trafikexperter anser dessutom att förhållandena vid Skepparbacksskolan trots tillkomsten av nya bostäder kommer att förbättras jämfört med dagens situation, när de i trafikutredningen föreslagna åtgärderna genomförts vid Skepparbacksskolan. Förbättras för både fotgängare, cyklister och bilister.

Åtgärderna kommer att göras av NCC under sommarlovet 2010 förutsatt att detaljplanen för Slottsträdgården då vunnit laga kraft. Om detaljplanen överklagas skjuts åtgärderna på framtiden till dess detaljplanen vunnit laga kraft. Någon kan tycka att åtgärderna borde genomföras snarast men det är förståligt att NCC vill vänta med dessa kostnader tills man vet om man får bygga i Slottsträdgården. Och det vet man först när planen vunnit laga kraft och man kan ansöka om och få bygglov.

Detaljplanen för Slottsträdgården har utformats så att det skapas en bra miljö för barn. Väl indraget från gatorna finns grönytor och plats för lekplatser, som kommer att vara tillgängliga även för barn, som inte bor i Slottsträdgården. Bostäderna och framför allt stadsvillorna, som är små flerbostadshus, erbjuder en i det närmaste idealisk miljö för barn. Här finns närhet till andra barn i en god boendemiljö och det är nära till Mälaren och Lögarängen.

Detaljplanen medger att en förskola byggs i ett av flerfamiljshusen, som vetter mot Stallhagsparken. Boende i Slottsträdgården och i närområdet kan få en förskola inom gångavstånd och slipper skjutsa till andra förskolor och förskolebarnen får en härlig utemiljö i Stallhagsparken. Det är bra för barnen och bra för miljön.

När barnen ska börja fjärde klass är Fryxellska skolan en stor tillgång. Skolan ligger inom bekvämt promenadavstånd och föräldrarna slipper skjutsa. Det är bra för barnen och bra för miljön. Och Fryx är en av de bästa skolorna i Västerås och att få gå där är en ynnest. Det vet jag för min dotter gick i dansklass på Fryx. Efter en lugn och lärorik tid på Fryx var hon väl förberedd för gymnasiet.

Det blir två nya gator, Nanna Swartz gata och Pila Brittas gata, i kvarteret Slottsträdgården. Nanna Swartz var Sveriges första kvinnliga professor i medicin och Pila Britta var en legendarisk barnmorska här i Västerås och båda förtjänar att bli ihågkomna. Med risk för att bli missförstådd vill jag hävda att vi haft barnen i fokus, när vi namngett en gata efter en barnmorska.

Kommunfullmäktige kan med gott samvete anta detaljplanen för Slottsträdgården. Den har ett tydligt barnperspektiv och trafikmiljön på Hållgatan kommer som en konsekvens av detaljplanen att permanent förbättras. Det är bra för eleverna på Fryx och särskilt bra för eleverna i Skepparbacksskolan.

Claes Kugelberg (M)

Ordförande i byggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons