Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Det går inte att bortse från fakta om sysselsättning

Annons

Utanförskapet har minskat mycket dramatiskt sedan Alliansen tog över regeringsmakten 2006.

Totalt har antalet personer som är arbetslösa, sjukskrivna, förtidspensionerade eller som lever på försörjningsstöd sammantaget minskat med över 200 000 personer sedan 2006. Uttryckt på ett annat sätt är det 200 000 fler som fått en lön som man kan leva på.

Sysselsättningsgraden har ökat i alla åldersgrupper, och är i EU:s absoluta toppskikt. Jämför vi åren 2006 och 2011 har Sverige för övrigt gått från 14:e till nionde plats när det gäller lägst arbetslöshet i EU. Inte ens Lena M Wallin kan väl kalla det en försämring?

Under Alliansen har både löntagare och pensionärer fått betydande skattesänkningar. Utan jobbskatteavdraget skulle fler barn leva i ekonomiskt utsatta familjer. Utan skattesänkningar för pensionärerna och höjda garantipensioner och förbättrat bostadsbidrag skulle fler pensionärer med låga pensioner ha det svårt att få ekonomin att gå ihop.

Viktigast av allt är kanske att Sverige utmärker sig bland de flesta av Europas länder för att vi har stark ekonomi och utrymme för reformer. I andra länder tvingas man till nedskärningar, lönesänkningar, skattehöjningar och omfattande uppsägningar av offentliganställda.

Där kan man verkligen tala om ringlade köer av fattiga, ekonomiskt utsatta familjer och verkligt fattiga barn. Tack vare Alliansens ansvarsfulla politik kan vi i Sverige i stället diskutera hur vi ska fördela det reformutrymme som finns. Alliansen politik håller ihop Sverige i bistra tider. Den som inte inser detta borde göra en resa i Europa och se hur det ser ut i andra länder.

Jessica Polfjärd (M)

riksdagsledamot

Jan Ericson (M)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons