Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(M)ed all önskvärd tydlighet

Annons

Tomas Högström befinner sig i likhet med sin partiledare på ganska djupt vatten. Nu växer till och med kraven bland seriösa svenska byggföretag på att fackets krav med ordning och reda på arbetsmarknaden måste tillgodoses. I en av Stockholms morgontidningar uttalade sig nyligen Jens Hoffmann, vd för byggföretaget DiPart. Han menade att, "vår möjlighet att överleva som seriösa företagare undermineras om inte samma regler gäller för alla. Därför är fackets strid riktig." Detta är precis vad vi uttryckte i vår tidigare artikel i VLT, och som Tomas Högström nu ifrågasätter. Eller menar Tomas Högström att byggföretagaren Hoffmann har fel?

Hos byggföretagare som Hoffmann växer oron för vad underbudskonkurrens leder till. Än så länge klarar sig dock hans företag bra i konkurrensen. "Men på skrivbordet framför mig har jag erbjudanden från bemanningsföretag som erbjuder mig eller oss att hyra in baltiska byggnadsarbetare för 35 procent av det svenska priset. Med den offerten förstår jag vad byggkillarna tjänar. "Det kanske blir 40-50 kronor i timmen kvar till dem", konstaterar Hoffmann.

Anser Högström, i likhet med sin partiledare Fredrik Reinfeldt, att svenska byggnadsarbetare tjänar för mycket? Om inte, varför förespråkar han då en modell som tvingar dem att börja konkurrera med löner på nivåer långt under dagens? Inser han inte att moderaterna befinner sig på djupt vatten?

Moderaterna tycker uppenbarligen inte att arbetsmiljöfrågan är viktig för en byggnadsarbetare. Är då reglerna i avtalet som säger att byggnadsarbetarna ska ha tillgång till toalett och omklädningsrum onödiga detaljer? Är reglerna om skyddsutrustning och säkerhetsutbildning onödiga? Vi anser att detta är självklarheter och det är heller inte onödiga detaljer för utländska byggnadsarbetare som kommer till Sverige för att jobba.

Detta tillsammans med lika löner ingår i ett avtal som Byggnads tecknar med byggföretag i Västerås eller i Vaxholm. I det aktuella fallet i Vaxholm har detta inte skett och moderaterna försvarar sämre arbetsmiljö och löner för utländska byggnadsarbetare. Att konsekvensen blir snedvriden konkurrens försvarar moderaterna och menar att svenska byggnadsarbetare får möta detta med att sänka krav på arbetsmiljö och löner.

Det går an för Tomas Högström att uttrycka detta bakom sitt skrivbord i riksdagen. Men vi lär aldrig få se honom säga detta till den 19-årige kille vars polske far nyligen störtade 30 meter ner från byggarbetsplatsen på Svinesundsbron klockan 4 en morgon.

Sifo publicerade nyligen en undersökning som genomförts på uppdrag av Seko. Nästan 80 procent av svenska folket tycker att det ska vara otillåtet att arbetstagare från andra EU-länder arbetar med sämre villkor än svenska arbetstagare. Vidare anser sju av tio att facket ska kunna vidta stridsåtgärder mot företag från andra EU-länder som vägrar teckna svenska avtal när de är verksamma i Sverige.

Tomas Högström anser i sin debatt artikel att Fredrik Reinfeldt är bra på att förnya och framföra moderat politik. Det kan tänkas att moderaterna genom sin partiledare har förpackat sin politik lite glättigare på sista tiden, men skrapar man lätt på förpackningen så framträder snart samma gamla moderata politik.

Fredrik Reinfeldt och Tomas Högström är tydliga med vad de tycker. Nu kan knappast någon tvivla på hur moderaterna ser på löner och avtal på den svenska arbetsmarknaden. Moderaterna vill trygga de svenska jobben med sämre löner och arbetsmiljö, vilket prövades redan för hundra år sedan utan framgång. Vi vill konkurrera med kunskap och kompetens.

Denise Bergström

Mats Engström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons