Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(M): Färre sjuka ger kommunerna mer pengar

Sedan Allians för Sverige fick väljarnas ­förtroende för snart tre år sedan har sjukfrånvaron kraftigt minskat, vilket bidragit till att minska utanförskapet.

Annons

Till följd av tidiga aktiva rehabiliteringsinsatser, införandet av en rehabiliteringsgaranti, extra resurser till landstingen och satsningen på en utbyggnad av psykiatrin har svenskarna blivit ett friskare folk. 

Ohälsotalet, som beskriver hur många som inte kan arbeta på grund av sjukdom eller skada, är nu nere på en i det närmaste historiskt låg nivå. Den minskade sjukfrånvaron innebär inte bara att fler människor arbetar och betalar skatt, utan påverkar också kommunernas och landstingens ekonomi i fler avseenden. 

Nyligen meddelade AFA försäkring att de på grund av den kraftigt minskade sjukfrånvaron sänker sina försäkringspremier för 2009. Bara för Västmanlands landsting och kommuner innebär detta en utgiftsminskning på 61 miljoner kronor i år. I hela landet medför sänkningen en kostnadsminskning med 2,3 miljarder kronor. Pengar som nu frigörs och kan satsas på viktiga verksamheter som sjukvård, skola och äldreomsorg. 

I vårt län innebär detta ett stort tillskott som ger betydande effekter för välfärden. Närmare 150 lärare eller vårdbiträden kan anställas för pengarna som sparas in, bara

i Västmanland. 

Allians för Sverige gick till val på att bryta utanförskapet. Med tidiga rehabiliteringsinsatser får nu landets sjuka en kortare väg tillbaka till ett friskare liv, vilket ger positiva effekter även i andra delar av samhället.

Jessica Polfjärd (M)

riksdagsledamot för Västmanlands län

Staffan Anger (M)

riksdagsledamot för Västmanlands län

Gunnar Axén (M)

riksdagsledamot och ordförande i Socialförsäkringsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons