Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Fel uppmuntra människor att hålla sig gömda

Annons

Svar till Miljöpartiet, "Alla barn har rätt att gå i skola – även papperslösa" (8 april).

Den 24 november 2015 kallade regeringen till pressträff. Det var statsminister Stefan Löfven (S) och dåvarande vice statsminister Åsa Romson (MP) som mötte pressen. Det smärtar mig att Sverige inte kan ta emot asylsökande på den höga nivå vi gör i dag, sa då Löfven.

Regeringen meddelade att man ville minska antalet asylsökande drastiskt och att asylreglerna ska anpassas till EU:s miniminivå.  Budskapet var tydligt – Sverige var i behov av andrum.

Miljöpartiets tid i regeringen har kantats av många pinsamma misstag och S-MP-regeringen ska med rätta kritiseras för mycket. Däremot förtjänar de respekt för att de hösten 2015 tog ansvar i en tid som krävde tuffa beslut vad gäller asylmottagandet.

Under helgen meddelade dessutom Löfven på S-kongressen i Göteborg att de som har utvisats ska lämna landet – nej är nej, samt att om man får avslag måste man åka hem – annars har vi ingen ordnad migration. Vi moderater kan inte annat än instämma i detta uttalande.

Den 2 april hade Moderaterna i Västmanland sin förbundsstämma. En av motionerna som behandlades handlade om papperslösas förmåner i samhället, i det här fallet skolgång. Med papperslös menas de människor som saknar asylskäl och som inte har laglig rätt att vara i Sverige, det vill säga de människor som bedöms av Migrationsverket kunna återvända till sina hemländer då det anses säkert.

Enligt Barnkonventionen artikel 28 har alla barn rätt till utbildning. Det är grundläggande och självklara principer.

Svårigheten blir när familjer med barn vistas i Sverige på turistvisum under en längre tid, eller för familjer med barn som har utvisningsbesked. Detta är naturligtvis en mycket svår fråga, men stämman landade trots allt i att ordning och reda måste upprätthållas när det gäller invandring till Sverige. Det måste vara skillnad mellan ett ja och ett nej i asylprocessen.

Samhället ska inte uppmuntra till att parallellsamhällen skapas. Då kommer integrationen i Sverige försvåras avsevärt.

Istället måste samhället hjälpa familjer, som har ett utvisningsbeslut och som håller sig gömda i Sverige, att flytta tillbaka och så att deras barn får skolgång i det egna hemlandet. Alla har rätt till en prövning av sin asylansökan och rätt till skolgång under utrednings- och prövningstiden.  När prövning är gjord och om beskedet är att det inte föreligger några asylskäl ska man återvända till sitt hemland.

Det bedrivs nu minst sagt ett hyckleri från Miljöpartiets sida. Riksdagsledamoten Maria Ferm och kommunkollegan Markus Lindgren har inga problem med att medverka till beslut som innebär en minskad flyktinginvandring till Sverige. Däremot blir tongångarna höga och gälla när Moderaterna i Västmanland kritiserar ett system som tillåter att människor vistas illegalt i Sverige. Ett system som direkt bidrar till segregation och utanförskap.

Debattartikeln från Ferm och Lindgren är inget annat än ett populistiskt utspel, som visar att Miljöpartiet inte är mogna att inneha regeringsmakten trots allt. För det kan inte betraktas som förtroendeingivande att ena dagen gå ut och försvara en minskad asylinvandring och nästa dag hylla ett system som uppmuntrar människor att illegalt hålla sig gömda i Sverige.

Vi står upp för en generös, men reglerad invandring. Det har tjänat Sverige väl genom åren.Men vi delar den frustration som finns med dagens system. Ska vår frustration nu tas på allvar kan vi inte samtidigt upprätthålla ett system som uppmuntrar människor att hålla sig gömda. Det skapar ingen trovärdighet.

Nu måste vi vara tydliga. Ett ja är ett ja – ett nej är nej.

Elisabeth Unell (M), ordförande för Moderaterna i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons