Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Fler poliser i yttre tjänst för trygghetens skull

Brottsförebyggande rådet presenterade nyligen sin stora nationella trygghetsundersökning.

Annons

Den visar glädjande nog att enskildas känsla av otryggheten och oro för brott har minskat under perioden 2006–2009. Den visar också att enskildas förtroendet för polis, åklagare, domstolar och kriminalvård ökar markant.

Undersökningen visar också att andelen människor som uppger att de utsatts för brott minskar. Att antalet anmälda brott trots detta ökar beror sannolikt på att allmänhetens ökade förtroende för polisen leder till att fler anmäler brott. Fler poliser leder också till att fler brott upptäcks och anmäls av polisen.

Detta positiva resultat är ingen tillfällighet. Under denna mandatperiod ökar antalet poliser till 20 000 – en ökning med 2 500 poliser. Bakgrunden till att regeringen satsat på så många fler poliser är att vi såg att den polisiära närvaron måste öka. Där har det funnits stora brister under lång tid. Under tolv år med socialdemokratiskt styre ökade antalet poliser med endast 670 stycken. Självklart beror skillnaden på politisk vilja och förmåga.

Men det är inte bara ökningen av antalet poliser som ökat människors känsla av trygghet. Under Socialdemokraternas tid utvecklades polisarbetet till att bli mer och mer centraliserat. Polisstationer lades ner. Verksamheter flyttade. Allt färrre poliser arbetade ute på gator och torg, där mycket av det brottsförebyggande arbetet sker.

Nu är inriktningen tydlig. Polisen ska arbeta mer i yttre tjänst och på tider och platser där de behövs. De nya polisresurserna är en förutsättning för att det ska bli möjligt. Runt om i landet öppnar nu nya poliskontor. Lokalt förankrade poliser lär känna sitt område och sina medborgare bättre.

Nu är det dags att ställa frågor till oppositionen. Socialdemokraternas Thomas Bodström säger visserligen ja till fler poliser men hur är det med samarbetspartierna?

Vänsterpartiet föreslog i budgeten kraftfulla neddragningar för rättsväsendet, 250 miljoner kronor, bara för 2010. Med en sådan inriktning krävs neddragningar av antalet poliser. I vilka delar ska neddragningarna göras? Hur kommer det att påverka det mer medborgarnära arbetssättet som polisen nu utvecklar?

Med nedskärningar av det slag Vänsterpartiet förordar är risken stor att trenden vänder och vi får se en ökande otrygghet och minskat förtroende för rättsväsendet.

Beatrice Ask

justitieminister

Jessica Polfjärd

riksdagsledamot för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons