Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Fortsatt satsning på internationella insatser

Sverige har en lång tradition av internationellt engagemang.

Annons

Den första svenska FN-insatsen med trupp genomfördes i Suez 1956. Men redan 1948 deltog svenska officerare som FN-observatörer i Mellanöstern. Vi är många som känner stor stolthet över att Sverige förknippas med internationellt freds- och säkerhetsarbete bland andra under insatser på Cypern, i Libanon, Kongo, Bosnien och Kosovo.

Socialdemokraternas budgetförslag som presenterades 22 september står i bjärt kontrast till en lång svensk tradition av insatser för internationell fred och säkerhet. De säljer ut den internationella solidariteten och skär ned Sveriges internationella fredsinsatser med 3,2 miljarder kronor.

Regeringen fortsätter satsningen på internationella insatser. Vi ökar anslaget för fredsfrämjande förbandsinsatser. Den totala ökningen år 2009 jämfört med år 2006 uppgår i nivå till 1350 miljoner kronor.

Socialdemokraterna sänker kraftigt ambitionen i försvarspolitiken och avsätter nästan fem miljarder mindre än regeringen till försvaret de tre kommande åren.

Vår omvärld, liksom den säkerhetspolitiska situationen samt karaktären på de internationella insatserna, är stadd i ständig förändring. I dag är Försvarsmaktens militära insatser främst inriktade på internationellt fredsfrämjande arbete. Genom insatserna utvecklar vi den nödvändiga förmågan att samverka med andra länder. Kunskapen vi får i internationella insatser stärker förmågan och kvaliteten i försvaret även här hemma.

Inom Alliansen är vi övertygade om att vårt försvar inte bara kan bygga på övning, utan måste utvecklas genom att delta i reella insatser i riktiga situationer.

Tyvärr verkar det som att socialdemokraterna har ambitionen att bedriva industripolitik snarare än försvarspolitik. Om detta är socialdemokraternas politik för att få fler i jobb så är det ett klart underbetyg för ett parti som aspirerar på regeringsmakten.

Efter att ha kritiserat regeringens förslag till materieleffektiviseringar innehåller socialdemokraternas eget budgetförslag betydligt större besparingar på försvaret.

Socialdemokraterna sviker därmed det de ställt i utsikt runt om i landet om att rädda det ena materielprojektet efter det andra. Istället borde uppgiften vara att se till att försvarsmakten får den materiel man av operativa skäl behöver.

Vi kan konstatera att vänsterkartellen inte heller i år lyckats prestera ett regeringsalternativ för försvarspolitiken. Oenigheten kvarstår kring internationella insatser, stöd till försvarsindustrin, materielanslag och satsningar på förbandsanslaget.

De åtgärder som regeringen föreslår i budgetpropositionen innebär en förstärkt förbandsverksamhet, en effektivare materielförsörjning samt en förbättrad ekonomistyrning.

Därmed lägger regeringen en stabil grund för den kommande inriktningspropositionen och ett starkt, tillgängligt försvar, som både klarar uppgiften att värna Sverige och sprida fred och säkerhet i internationella insatser.

Sten Tolgfors

försvarsminister

Staffan Anger

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons