Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Förvånande lite förnyelse från S

Annons
Granskas. Moderaterna kritiserar Socialdemokraternas alternativ till vårbudgeten, här presenterat av den ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson.foto: scanpix

Vi är många som under lång tid har väntat på besked från Socialdemokraterna kring vilken politik de vill föra. Förväntningarna var således höga inför presentationen av den socialdemokratiska vårmotionen. Tyvärr visar sig förvånande lite förnyelse.

Utöver den redan tidigare kända skattechocken på att anställa unga var beskeden få. Socialdemokraterna och Sven-Erik Österberg (S) nöjer sig med att damma av gamla förslag och föreslå åtgärder som redan finns eller är på väg.

Vi finner det ytterst märkligt att Österberg (S) hävdar att svensk arbetsmarknad befinner sig i ett allvarligt läge och samtidigt presenterar en sådan tandlös politik.

Socialdemokraternas vårmotion innebär en skattechock på att anställa unga. Beräkningar visar att 14 000 jobb hotas som en följd av detta förslag. För Västmanlands län skulle förslaget innebära en ökad kostnad på 419 miljoner kronor för att anställa unga i en tid då ungdomsarbetslösheten är ett stort problem.

Skattehöjningen skulle kraftigt höja trösklarna in på arbetsmarknaden och cementera utanförskap. Detta i en tid då det ekonomiska läget är fortsatt osäkert.

Österberg tillsammans med Social-demokraterna slår in redan öppna dörrar. Förslagen från Socialdemokraterna för att minska avstånden mellan utbildning och jobb bortser helt från regeringens politik på området där Alliansregeringen under 2011 exempelvis satsat 7,5 miljarder kronor på vuxenutbildning. Vidare har vi bland annat utvecklat Yrkesvux och skapat Lärlingsvux.

I sin motion föreslår Socialdemokraterna dessutom att ett sysselsättningsmål ska inrättas i finanspolitiken, vilket är något som historiskt använts för att dölja arbetslöshet. Det är oroande, inte minst när det kombineras med Miljöpartiets förslag att inrätta ett miljö-politiskt mål och Vänsterpartiets förslag att avskaffa överskottsmålet och höja inflationsmålet.

Arbetslinjen och full sysselsättning är den viktigaste frågan för Moderaterna. Fleri arbete minskar klyftorna i samhället och säkrar en stabil finansiering av välfärden.

För många kommer också känslan av gemenskap och trygghet med ett jobb. Den halverade arbetsgivaravgiften för unga har i kombination med omfattande subventioner för arbetsgivare som anställer unga gjort det mer attraktivt att anställa.

Dessutom har momsen på restaurang- och cateringtjänster sänkts. I restaurangbranschen är var tredje anställd ung och det är en bransch där många får chansen till sitt första jobb.

Alliansens politik fungerar. Mellan 2006 och 2011 har utanförskapet minskat med drygt 200 000 personer och sysselsättningen ökat med drygt 200 000 personer. Detta trots en av de mest omfattande kriserna någonsin.

Det är bra, men mer behöver göras. Målet för Nya Moderaterna är full sysselsättning och utgångspunkten är att det är arbete som bygger Sverige starkt.

Att alla som kan och vill jobba ges möjlighet till arbete är avgörande för att hålla ihop samhället. Det är genom en stark arbetslinje och ordning i de offentliga finanserna som vi säkrar välfärdens finansiering och en hög kvalitet i skola, vård och omsorg.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons