Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M+FP+C+KD: Vi bildar landstingsallians

Vid valet 2006 förlorade socialdemokraterna sin maktposition i landstinget som de innehaft i över 80 år. En ny majoritet tillträdde bestående av Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet. Det var – och – är en historisk händelse.

Annons
Fyrpartiallians. Den borgerliga alliansen vill styra landstinget, som nu sammanträder i Västerås stadshus, under nästa mandatperiod.foto: per g noren

Vi i den nya majoriteten tog över ett landsting där prognoserna visade på stora kommande underskott, problemen med Hebys länsbyte, eftersatt underhåll, brist på initiativ och utvecklingskraft. Kort sagt ett landsting med mycket stora problem.

Under våra snart fyra år vid makten har vi ägnat mycket tid åt att säkra landstingets långsiktiga ekonomiska ställning. Det arbetet har varit framgångsrikt, trots finanskris och lågkonjunktur. Det ekonomiska resultatet för våra snart fyra år vid makten i landstinget visar på positiva siffror. Årets prognoser bekräftar bilden med ett resultat på cirka 100 miljoner kronor.

Vi har under mandatperioden samtidigt klarat av att genomföra ett mycket ambitiöst investeringsprogram. En ny vårdbyggnad uppförs nu i Västerås, Gamla lasarettet i Västerås har bevarats och utvecklats till ett administrativt centrum. En ny rättspsykiatrisk klinik uppförs i Sala.

Nya ambulansstationer finns i Sala och Fagersta. Akutmottagningen i Köping är ombyggd. Folktandvården har fått nya eller ombyggda lokaler på många håll i länet. Inom kulturområdet gläder vi oss åt det nya länsmuseet som står klart i september.

För att öka utvecklingskraften i länet och landstinget har nya driftformer införts. Bergslagssjukhuset är utlagt på entreprenad. Folktandvården drivs i bolagsform, helägt av landstinget. Samarbetet med omkringliggande landsting har utvecklats.

Vi satsar också på omfattande utbildnings- och utvecklingsprogram om effektiviseringar i vården, LEAN, öppet prioriteringsarbete, bättre patientsäkerhet, ny teknik och nya operationsmetoder. Under våra år som majoritet har anslagen till hälso- och sjukvården ökat.

Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har inför valet bildat en landstingsallians. Det innebär att oavsett resultatet för de enskilda partierna i alliansen avser vi att bilda majoritet tillsammans i landstinget, om väljarna ger oss stöd den 19 september.

Samarbetet under innevarande period i landstinget mellan de sex partierna i majoritet fungerar mycket bra. Det är konstruktivt, resultatinriktat och bra för Landstinget Västmanland.

Vi hade gärna sett en bredare allians i valrörelsen med ett tydligt besked till väljarna att vi tillsammans ska bilda majoritet efter valet men eftersom både Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet valt gå fram själva i valrörelsen så är det inte möjligt.

Det nuvarande samarbetet fortsätter mandatperioden ut.

Vi har satt målet att Landstinget Västmanland ska vara ett av de främsta landstingen i landet. Detta arbete är inte avslutat. Därför ber vi om förtroendet att leda landstinget även under den kommande mandatperioden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons