Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M+FP: Nu finns flera färdiga planer för småhus i Västerås

Av Britt Sandströms (S) artikel framgår att hon som inbiten Gäddeholmskramare är besviken över att försäljningen av tomter och hus i Gäddeholm går trögt.

Annons

Hon försöker hitta olika förklaringar men glömmer den avgörande nämligen att det nu finns tomter att välja mellan på många ställen i Västerås och att västeråsarna nu kan välja fritt. För när Västeråsalliansen tog över majoriteten i Västerås 2006 så var det tomt i tomtskafferiet. Det fanns inga tomter att bygga småhus på.

Gäddeholm var det enda området som Socialdemokraterna planerade att bygga på och där var den första detaljplanen Herrgårdsängen överklagad och det skulle ta tid innan byggnation kunde komma igång.

Vidare saknades beslut från staten om godkännande av försäljning av mark från Gäddeholmsbolaget. En fråga som ännu inte lösts fullt ut. Dessutom var Gäddeholm planerat för storskalig bebyggelse. Vi började därför planlägga på flera andra ställen och nu finns det småhustomter att välja på.

Västeråsarna skall kunna bygga sitt drömhus inte enbart på ett område utan det skall finnas tomter för bebyggelse på flera ställen.

Flera attraktiva områden konkurrerar nu med Gäddeholm. Och dessa områden ligger närmare centrum än Gäddeholm, vilket är bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Att arbeta i Hacksta och bo i Gäddeholm är inget hållbart koncept. Men att bo i Barkarö eller Skälby och kunna cykla till jobbet i Hacksta är en hållbar lösning.

På Gäddeholm byggs nu småhus inom etappen Herrgårdsängen och vi i Västeråsalliansen har också ändrat inriktning så att även nästa etapp på Gäddeholm är småhusbebyggelse. Bebyggelse sker på det enda sjönära området och ligger mycket vackert och där bland annat en badstrand skall byggas.

Att bygga en ny väg från Irsta till Gäddeholm är mycket dyrt och vi har valt att avvakta med byggnationen. Det vi däremot är på gång med är byggnation av en ny cykelväg till Gäddeholm. En cykelväg som genar längs Mälaren och som gör avståndet för att ta cykeln till Västerås betydligt kortare. Och vi planerar för en gång- och cykelbro mellan Gäddeholm och Björnön så att västeråsarna får en fantastisk cykeltur runt Hässlösundet.

Avslutningsvis så är det bra om Britt Sandström håller sig till fakta. En undersökning är gjord av NCC men inte av Aroseken och svaren är inte entydiga men självklart önskar de som bosätter sig i Gäddeholm en ny väg. Gäddeholmsbolaget har nu ansökt om en ny detaljplan där en ny väg mellan Limsta och Herrgårdsängen ingår. Den vägen behövs för byggnation i etapp 2. Men än är vi inte där.

Elisabeth Unell (M) Claes Kugelberg (M)

Göran Landerdahl (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons