Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Gabriel Wikström bör sluta med plakatpolitik

Sverige har större problem än priset på Coca-Cola

Annons

Behövs en skatt på läsk?

Sedan Gabriel Wikström tillträdde som sjukvårds- och folkhälsominister har viktiga sjukvårdsreformer fått stå tillbaka för förmynderi och plakatpolitik. Det är dags att Wikström börjar fokusera mer på sjukvårdens utmaningar.

Det senaste exemplet på Wikströms plakatpolitik är viljan att införa skatt på läsk. Det är inte bara arbete och transporter som skall beskattas med en socialdemokratisk regering, nu skall även fredagsmyset straffbeskattas. Wikströms skatt- och förbudsiver har varit en röd tråd genom hela sin tid som minister och han tog tidigare entusiastiskt emot tobaksutredningen som innehåller kraftiga regleringar av tobaksprodukter, bland annat att det inte längre skall få stå smak, doft eller tillsatser på förpackningen.

Vidare var det första Wikström gjorde som minister att lägga ner den utredning som tillsattes av den tidigare alliansregeringen om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.Att övervikt, alkohol och tobak inte är nyttigt är ingen nyhet och vi har redan idag betydande restriktioner.

Vi anser dock inte att det behövs fler regleringar som detaljstyr vuxna människors val och det är en oroväckande förmyndarmentalitet som regeringen visar. Det är ytterst tveksamt om det går att beskatta fram ett sundare leverne hos människor som i grunden inte önskar det.

Det oroar oss att sjukvårds- och folkhälsoministern lägger fokus på dessa frågor samtidigt som sjukvården står inför stora utmaningar.

Den första utmaningen för svensk sjukvård är Reepalu utredningen som kraftigt minskar privata vårdaktörers möjligheter att bidra till västmanländsk hälso- och sjukvård. Om förslaget som regeringen står bakom blir verklighet riskerar många av Västmanlands vårdcentraler att slå igen.

Här hade vi önskat att Gabriel Wikström tagit ställning mot Vänsterpartiet och för innovationskraft, nytänkande och entreprenörskap inom vården.

För det andra har vi ett nationellt problem vad gäller kompetensförsörjningen i vården. Till följd av detta har vi stängda vårdplatser och dyra stafettläkare. Under våren i Västmanland har 3000 personer väntat på sin operation. Här måste regeringen tänka nytt och prioritera om.

För det tredje går kostnadsutvecklingen inom hälso- och sjukvården inte hand i hand med regionernas intäkter. Regeringen måste börja föra en politik som får fler i arbete och ökar skatteintäkterna, det är det enda sättet att i framtiden klara vår gemensamma välfärd. Det här är frågor som borde ges högsta prioritet, men istället väljer Wikström att vifta med förbudspinnen och gömma sig bakom en sällan skådad följetong av plakatpolitik. Det här håller inte. Sverige har större problem än priset på en Coca-Cola.

Läs också: Lär av Frankrike om övervikt och fetma

Wikström (S) slopar alkoglass

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons