Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M Gajditza: FRA-kritiken har nått vägs ände

Att FRA-lagen i det nu presenterade skicket fortfarande innehåller flera frågetecken står helt klart efter de första dygnens ­debatt. Med det här förslaget är det ändå min bedömning att vi motståndare nått vägs ände och har kommit så långt det går.

Annons

Jämför man dagens produkt med den som låg på riksdagens bord för beslut den 18 juni så är lagen nu konstruerad så att den uppfyller Europakonventionens krav.

Vad som hänt i och med detta är att nej-sidan blivit fråntagen alla de argument som kunnat väcka riktigt bred opinion och står kvar med synpunkter på sådana delar av lagen som upplevs som bara halvfärdiga. Att nu få Svensson, som naturligtvis tycker att vi fått vad vi begärt, att resa sig ur soffan en gång till för något som, hur man än vrider på det, blir betydligt mer abstrakt, tror jag helt enkelt är omöjligt.

Det smartaste draget av regeringen var att få bort frågan om massavlyssning. Utan den blir det svårt att få fart på opinionen.

Jag tror, vilket är tråkigt att behöva säga, att för att få tillbaka och kunna uppbåda ett folkligt vidare intresse så kommer det att krävas att någon/några råkar illa ut beroende på de luckor som fortfarande finns i lagen.

Det lär heller inte räcka om den stackaren heter Mohammed utan det ska vara en Svensson. Dessutom är majoriteten för lagen återställd i riksdagen så även ur den synvinkeln är det kört.

Personligen tror jag att det klokaste nu är att konstatera att detta är en stor triumf för bloggarna och på så sätt bibehålla och öka respekten för bloggosfären som ändå vuxit successivt (särskilt hos gammelmedia) under resans gång.

Detta för att kunna göra ett så bra opinionsbildningsarbete som det bara är möjligt inför ytterligare galna lagar som till exempel teledatalagringslagen.

Vad gäller FRA fortsättningsvis så är bloggen det vakande ögat som kommer att slå larm så snart något inträffar som styrker de farhågor som nu ändå finns kvar. Så har vi även en kontrollstation 2011 och där får vi en ny möjlighet att förändra och förbättra.

Jag tycker inte om att vara halvnöjd men det är väl ungefär så jag känner för den här frågan just för tillfället.

Michael Gajditza

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons