Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(M): Järnvägen Västerås-Stockholm måste förstärkas

Annons

Mälardalen är en av landets mest expansiva regioner och utvecklas snabbt tillsammans med Stockholm till en och samma arbetsmarknad. Pendlandet mellan Västerås och Stockholm ökar för varje år och många från Västmanland och då främst Västerås är mycket beroende av en bra järnvägsförbindelse.

Vissa spårsträckor utnyttjas i dag maximalt under högtrafik men snabbare regionaltåg hamnar ofta efter de långsammare pendeltågen, vilket leder till stora förseningar. Banverket samarbetar nu med såväl SJ som SL för att på kort sikt lösa trafikökningen för såväl pendlande stockholmare som boende i Mälardalen.

Beslutet att investera 16 miljarder kronor i Citytunneln i Stockholm är viktigt för att nå en lösning på järnvägens köproblematik. Det återstår en del mellan Västerås och Stockholm att bygga ut och det är mellan Tomteboda och Kalhäll. För att klara trafiken idag krävs tre spår på denna sträcka, en investering som utlovats i avtal mellan Mälarbanans Intressenter och staten.

Detta har dock inte fullföljts och antalet pendlare har hunnit öka ytterligare. Därför vill vi nu se beslut om att bygga ut till fyrspårig järnväg mellan Tomteboda och Kalhäll. Det skulle definitivt lösa trängselproblemet till och från Stockholm. Investeringen är i storleksordningen fyra miljarder och kan finansieras i samverkan mellan staten och Mälarbanans Intressenter.

Med denna investering jämte Citytunneln åstadkommer vi en av många efterlängtad förbättringar av tågförbindelsen mellan Stockholm och Västerås. Banverket har haft ärendet ute på remiss. Vi och många med oss inväntar förväntansfullt resultaten av Banverkets pågående järnvägsutredning. Att bygga ytterligare ett dubbelspår är en välfärdssatsning vars samhällsekonomiska betydelse knappast kan överdrivas.

Sten Nordin

Stockholms stad

Staffan Anger

Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons